Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Ciobu: Separatismul în Moldova e provocat din afară (VIDEO)

29 aug. 2016,, 16:13   Politică
7233 7

Foto: omg.md

În Republica Moldova, ideile separatiste și de divizare a populației pe criterii geopolitice sînt promovate din exterior, și nu din interior, susține fostul ambasador al Republicii Moldova în România Emil Ciobu, citat de NOI.md.

Fostul diplomat este de părere că Moldova se confruntă astăzi cu atît de multe probleme din cauză că forțe cointeresate au izbutit să nu permită poporului să înțeleagă ce înseamnă stat.

„După declararea independenței, care s-a declarat cum s-a declarat, noi în școală și cu elevii nu lucrăm deloc. Noi nu avem discipline unde să învățăm copiii ce înseamnă stat în general și ce înseamnă Moldova, care sînt interesele din jurul ei, care e istoria ei. Sîntem unicul stat în care nu predăm istoria propriei țări. România nu e vinovată deloc. Noi de la România trebuie să învățăm să fim consecvenți, insistenți în promovarea intereselor. La noi tot separatismul ăsta în stat nu e dinăuntru: intrați în orice scară unde locuiesc reprezentanți ai mai multor națiuni – nu există ciocniri. Ele sînt organizate de sus, totul e plătit”, a declarat Emil Ciobu astăzi, în cadrul unor dezbateri publice cu tema „Unioniști, stataliști și „nostalgici”: confruntare de idei privind dreptul și capacitatea Republicii Moldova de a fi stat independent”.

În opinia lui Emil Ciobu, elita politică din Moldova nu a fost pregătită pentru proclamarea independențe cu 25 de ani în urmă, așa cum nu este nici în prezent capabilă să administreze în mod autonom și eficient statul.

„Din păcate, noi am rămas la nivelul elitei politice cu gîndire comunistă, indiferent cum se numește partidul. Credem în aceea că ne integrăm în UE și o să avem totul, francezii o să muncească, iar nemții o să ne hrănească. Nu! Integrarea trebuie să fie cea economică și socială, nu să ne unim”, a explicat Emil Ciobu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?