Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cheptonar, despre importanța vizitei lui Geoană, la Chișinău: „Este istorică”. Novac îl contrazice

15 sep. 2023,, 09:13   Politică
2681 0

Vizita secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Chișinău este una „istorică”. Cel puțin asta consideră deputatul PAS, Andrian Cheptonar, potrivit căruia venirea lui Geoană în țara noastră este un „semn clar de susținere a luptei Republicii Moldova în războiul hibrid”.

Pe de altă parte, deputatul BCS, Grigore Novac, spune că „nu e așa mare importanță” în vizita oficialului NATO și că a crede că Moldova va adera la NATO pe termen lung sau mediu ar fi de domeniul fantasticului. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 14 septembrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Este o vizită istorică. Pentru prima dată, Republica Moldova este vizitată de un demnitar de asemenea rang din NATO, pe durata guvernării noastre. Este un semn de clar susținere a luptei Moldovei în acest război hibrid. Mesajul transmis de domnul Geoană este asemănător cu mesajele pe care le transmitem noi ca guvernare, ce vector geopolitic am ales, dumnealui a punctat foarte bine riscurile, amenințările pe care Republica Moldova trebuie să le confrunte”, a declarat Andrian Cheptonar.

Deputatul PAS a subliniat că „avem o cooperare foarte bună atît cu NATO ca entitate, cît și cu state membre NATO și speranța mea este că această cooperare doar se va extinde și va contribui la îmbunătățirea securității Republicii Moldova”.

El a explicat că această cooperare poate fi mai puternică prin implementarea standardelor NATO în domeniul apărării, securității, cooperare pe domeniul serviciilor de inteligență.


În contraducția deputatului PAS, Grigore Novac a zis ferm că e contra integrării în vreo alianță militară și a arătat scepticism cu privire la perspectiva aderării la NATO a Moldovei, argumentînd că acest lucru este puțin probabil datorită statutului său neutru și a cerințelor ridicate ale Alianței.

„Nu este așa mare semnificație. A venit, o să plece (despre vizita lui Geoană). Cel mai important rezultat care va fi? Să credem prin naivitate că Republica Moldova, pe termen lung sau mediu, va adera la NATO - asta este ceva din domeniul fantastic și doar pentru că Moldova este un stat neutru. Noi vedem procesul anevoios și cerințele standardelor NATO. Am văzut parcursul pe care-l are Finlanda sau intențiile Suediei, vedem că nu e așa simplu. Este un spectru foarte larg de acțiuni pe care teoretic ar trebui să le întreprindă Republica Moldova pentru a avea acest parcurs.

Sîntem stat neutru și consider că în jurul Republicii Moldova avem două state puternice: Ucraina și Romînia și nu văd absolut niciun pericol din partea acestor două state”, a menționat deputatul BCS.

În ceea ce privește vizita lui Mircea Geoană la Chișinău, și liderul Platformei DA, Dinu Plîngău crede că nu este „nimic deosebit”: „Este o vizită protocolară, cert este că ceea ce a menționat domnul Geoană este într-adevăr cunoscut, noi avem probleme de securitate”.

Reamintim că Mircea Geoană se află într-o vizită de două zile la Chișinău. Oficialul s-a întîlnit deja cu conducerea țării și reprezentanți ai Ministerului Apărării, pe care i-a asigurat de toată susținerea Alianței.

3
0
1
1
31

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?