Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce au discutat liderul Transnistriei și Ambasadorul SUA în Moldova la Tiraspol

20 sep. 2023,, 17:15   Politică
3418 1

Președintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, a avut o întrevedere la Tiraspol cu o delegație de diplomați americani condusă de ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon.

Vadim Krasnoselski a remarcat importanța menținerii constante a contactelor de lucru, a vorbit despre necesitatea unui dialog sistematic, avantajele conștientizării în timp util și depline a problemelor actuale pentru a putea reacționa prompt și eficient.

Discutînd despre starea procesului de negocieri și funcționarea formatului "5+2", liderul autoproclamatei RMN a constatat că acestea au stagnat.

Potrivit lui, perspectivele intensificării dialogului sînt vagi.

Vadim Krasnoselski a atras atenția interlocutorilor asupra retragerii Moldovei nu numai din acordurile încheiate și documentate oficial, ci și din acordurile pe care liderul autoproclamatei RMN le-a atribuit categoriei gentleman.

În special, Vadim Krasnoselski a vorbit despre greutățile cu care se confruntă oficialii transnistreni în ceea ce privește libertatea de mișcare. De asemenea, s-a vorbit despre numeroasele ore de așteptare forțată a mai multor cetățeni transnistreni pe Aeroportul Chișinău.

De asemenea, părțile au discutat despre impactul geopoliticii asupra economiei din Transnistria, menționând că acesta este cu siguranță unul negativ. Liderul autoproclamatei RMN a menționat că dificultățile comerțului exterior sunt agravate de măsurile restrictive de blocadă la care a recurs Republica Moldova, împiedicînd exportul și importul produselor producătorilor transnistreni. Problemele sunt create artificial, este sigur Vadim Krasnoselski.

În opinia sa, modelul de comportament ales de Moldova nu numai că nu contribuie la rezolvarea problemelor acumulate, dar subminează și încrederea atît a conducerii Transnistriei, cât și a negociatorilor în omologii lor, precum și a oamenilor care se confruntă cu consecințele tensiunii existente în creștere.

Diplomatul american și-a exprimat disponibilitatea pentru o discuție detaliată a problemelor de pe agenda actuală, menționînd că există multe domenii de discuție.

În cadrul discuției, Vadim Krasnoselski a subliniat că, în ciuda complexității evenimentelor care au loc în jurul Transnistriei și a impactului acestora asupra situației din interior, Tiraspolul respectă principiile de menținere a păcii și securității în Transnistria și în spațiul regional, continuînd dialogul cu folosirea instrumentelor exclusiv diplomatice.

Șeful autoproclamatei RMN a considerat necesar să menționeze că partea moldovenească își declară dorința pentru pace și a subliniat că este recunoscător pentru această poziție. În același timp, el a numit distructivă atitudinea Chișinăului față de negocierile cu Tiraspolul, exprimîndu-și speranța că acțiunile nu vor avea ca scop escaladarea.

După cum au afirmat autoritățile moldovenești de mai multe ori, Chișinăul oficial susține retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv prin metode diplomatice, păstrînd în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministrul Dorin Recean afirmă constant că soluționarea conflictului transnistrean nu poate fi realizată decît pe cale pașnică.

9
2
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?