Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ce au declarat SUA despre situația din Transnistria

29 feb. 09:35   Politică
3055 0

Statele Unite ale Americii urmăresc îndeaproape acțiunile Rusiei în Transnistria.

Despre acest lucru a declarat șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

El a subliniat că Washingtonul susține cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, informează serviciul de presă al Departamentului de Stat.

"Continuăm să îndemnăm Chișinăul și Tiraspolul să colaboreze și să găsească soluții la problemele presante care îi preocupă pe locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului", a declarat Miller în cadrul unui briefing.

După cum s-a relatat anterior, la 28 februarie, autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană a cerut ajutor Rusiei și mai multor structuri și organizații internaționale din cauza "blocadei economice tot mai mari din partea Republicii Moldova".


Rezoluția respectivă a fost adoptată de congresul deputaților din cadrul autoproclamatei RMN. Aceștia au susținut decizia de a adresa acest demers Consiliului Federației Ruse și Dumei de Stat, ținînd cont de faptul că în Transnistria locuiesc peste 220.000 de cetățeni ruși.

Tiraspolul a reamintit, de asemenea, experiența pozitivă unică de menținere a păcii în regiune și statutul Moscovei de garant și mediator în procesul de negocieri.

De asemenea, se menționează faptul că deputații vor face apel la secretarul general al ONU cu rugămintea de a ține cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, la participanții procesului internațional de negocieri în formatul 5+2 și la OSCE pentru a influența autoritățile de la Chișinău.

În plus, s-a decis solicitarea Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI de a preveni o escaladare a conflictului pe Nistru, s-a hotărît adresarea către Parlamentul Uniunii Europene solicitîndu-i să depună eforturi pentru a preveni presiunea din partea Chișinăului şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor transnistrenilor, precum și va fi adoptat un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, pentru a asigura condiţii pentru asigurarea drepturilor sociale şi umanitare, intereselor şi libertăţilor tuturor locuitorilor din Transnistria.

13
5
1
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?