X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cauza penală împotriva deputatului Alexandr Nesterovschi, trimisă în instanță. Ce riscă învinuitul

8 dec. 2023,, 16:17   Politică
2260 0

Procuratura Anticorupție informează despre trimiterea în instanța de judecată a cauzei penale în privința deputatului Alexandr Nesterovschi, învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării partidelor politice, din surse interzise de lege săvîrșită în proporții mari (art.30, art.324 alin.(3), lit. a), b) și c) și art.26, art.1813 din Codul penal).

Urmărirea penală în temeiul infracțiunii de corupere pasivă, a fost pornită în luna iunie 2023, iar pe faptul pregătirii finanțării unui partid politic a fost pornită în septembrie 2023, de către Procurorul General interimar, transmite Noi.md.

Conform probatoriului administrat în comun cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate, procurorii au constatat că, Alexandr Nesterovschi a acceptat și primit servicii avia spre orașul Tel Aviv, Israel, avantaje necuvenite manifestate prin numirea acestuia în calitate de membru al Biroului politic a Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE” și conducerea de facto a acestui partid, care să acționeze la indicațiile grupului criminal organizat, precum și bunuri sub formă de mijloace bănești (nu mai puțin de 35000 dolari SUA) de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, pentru ca deputatul Nesterovschi să părăsească fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și să creeze o nouă fracțiune parlamentară, care să reprezinte interesele grupului criminal organizat.

De asemenea, acesta a creat intenționat condiții pentru săvîrșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic, pentru a-i asigura lui Ilan Șor, menținerea controlului asupra proceselor politice, electorale și sociale din Republica Moldova. În acest sens, a identificat-o pe fosta deputată Arina Spătaru, care a denunțat aceste fapte organului de urmărire penală, căreia i-a propus să se alăture unui proiect politic inițiat de Ilan Șor, privind constituirea sau preluarea unor partide cu viziuni proeuropene, al cărei lider să fie ea, asigurînd-o de faptul că partidul acesteia va fi susținut și finanțat de către grupul criminal organizat condus de Ilan Șor, iar despre acest fapt vor cunoaște doar ei.

Respectiv, pentru a o determina pe aceasta să accepte propunerea lui Ilan Șor, Alexandr Nesterovschi i-a organizat ultimei o vizită în statul Israel, unde a discutat direct cu Ilan Șor. La scurt timp de la revenirea Arinei Spătaru din statul Israel, Alexandr Nesterovschi, sub controlul organului de urmărire penală, i-a transmis mijloace bănești în sumă de 50 000 dolari SUA, 100 000 lei MDL și un telefon mobil de model destinat discuțiilor securizate cu Ilan Șor.


Amintim că, la 21 septembrie 2023, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat cererea Procurorului General interimar privind ridicarea imunității lui Alexandr Nesterovschi, lipsindu-l de imunitate parlamentară, fiind efectuate percheziții în aceeași zi.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii incriminate, acesta riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 7 la 15 ani, cu amendă în mărime de la 400 000 la 500 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani (în cazul art.324 alin.(3), lit. a), b) și c) din Codul penal) și cu amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 lei sau cu închisoare de la 3 la 6 ani (în cazul art.1813 din Codul penal).

În scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale sau confiscări extinse, a fost aplicat sechestru în valoare de peste 180 000 lei MDL, inclusiv pe un mijloc de transport și mijloace bănești ridicate în cadrul perchezițiilor.

Menționăm că, la 17 noiembrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis parțial demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința lui Alexandr Nesterovschi, fiind dispus arestarea la domiciliu pe un termen de 30 zile, inclusiv cu monitorizarea GPS.

1
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?