X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Carpov despre UE: Acolo nu există libertate

4 feb. 2019,, 18:00   Politică
2761 4

Astăzi, în lume, atitudinea față de Rusia este mai rea decît în timpul războiului rece.

Această opinie a fost exprimată de deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, celebrul jucător de șah rus, campionul mondial la șah Anatoli Karpov, care a fost invitatul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova", de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

"Am început să plec peste hotare încă de mic, în 1966. Trecuse patru ani de la criza din Caraibe. Dar, știți, și atunci exista tensiune, dar nivelul liderilor politici era mai mare. Ei erau mai bine pregătiți pentru a-și conduce țara și pentru relațiile internaționale. Acum are loc un "val anti-rusesc" deschis, care este asociat doar cu una: Rusia a fost deja scosă din circuit încă pe vremea lui Elțîn. Țara cădea atunci în abis și, în general, toată lumea aștepta momentul cînd aceasta va urma calea Uniunii Sovietice și se va destrăma", a spus Anatoly Karpov.

El a subliniat că, în același timp, brusc, pe neașteptate pentru Occident, Rusia a devenit din nou puternică, a început să crească. "Însă lor nu le plac rivalii puternici. În lumea animalelor sălbatice, noi știm ce se întîmplă cu puii care consideră că vor deveni puternici. Ei sînt pur și simplu mîncați", a subliniat grandmasterul internațional.

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei a subliniat că acum sistemul de relații internaționale și legislativ se prăbușește și trebuie să privim totul într-un mod nou, pentru că lumea s-a schimbat mult.


"Și în aceste condiții, campania anti-rusească s-a desfășurat pe scară largă și acest lucru a avut loc înainte de bine-cunoscutele evenimente din Ucraina. Situația a început să se schimbe. Pot spune că am comunicat cu plăcere în Occident în timpul restructurării lui Gorbaciov și în primii ani ai lui Elțin. Apoi au fost deschise frontierele și a început o perioadă dificilă de vremuri banditești în Rusia la mijlocul anilor '90, iar europenii "i-au mîncat" pe bandiții ruși. Și Europa atunci a realizat că nu trebuie să-și deschidă total frontierele, pentru că în perioada sovietică exista un sistem de control care nu îi lăsa pe bandiți să iasă din țară. De aceea în trecut pașaportul sovietic era tratat cu respect, nu se vedea pericolul. Iar când frontierele s-au deschis și a putut ieși oricine, au început reglările de conturi nu numai în Rusia, ci și în țările europene, care și-au dat seama că, în general, au făcut ceva greșit", a menționat Anatoly Karpov.

Faimosul jucător de șah rus a observat că acum în țările UE cenzura politică este mult mai mare decît a fost înainte. Potrivit lui, la un moment dat în Europa nu se simțea cenzura, poate că ea nici nu exista atunci.

"Acum, cenzura politică la televiziunile din Europa este teribilă. Particip adesea la diferite emisiuni, însă cînd trec de la șah la programe de menținere a păcii, ei opresc imediat aceste conversații, spun că această emisiune este dedicată altor subiecte și că vom aborda această temă într-o altă emisiune. Deși toată lumea știe că nu există și nu va exista altă emisiune", a declarat campionul mondial la șah.

"Cred că ei fac o mare greșeală, pentru că dacă vrem să găsim unele abordări comune și să ieșim din această situație, trebuie cel puțin să ne auzim unii pe alții", a subliniat Anatoly Karpov.

Potrivit lui, UE nu dorește să audă poziția Rusiei, deoarece li s-a dat o astfel de poziție și se tem să ezite. "Nu există libertate acolo. Există dictatură clară, care poate fi văzută după aceleași sancțiuni. Deși bunul simț în Europa deja începe să apară. Țări precum Italia, Spania, Austria, Germania și altele înțeleg că acest lucru nu este profitabil pentru ei. Pe parcursul sancțiunilor, cifra de afaceri dintre Rusia și Uniunea Europeană a scăzut brusc, în timp ce între Rusia și Statele Unite a crescut. Europa întelege că are probleme din cauza sancțiunilor, însă sînt forțate să "digere" aceste probleme, iar America, între timp, face ceea ce vrea", a declarat deputatul Dumei de Stat a FR.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?