X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Bregović non grata. Deficiențele administrării externe

21 aug. 2023,, 12:03 (reactualizat 22 aug. 2023,, 03:06)   Politică
7226 1

Duminica trecută s-a dovedit a fi una fost agitată. Opinia publică a fost tulburată de un fapt care a depășit orice limită a decenței: muzicianul de renume mondial Goran Bregović nu a fost lăsat să intre în Moldova.

El trebuia să susțină un concert la festivalul anual de vară Gustar (la care, de altfel, a cîntat deja de mai multe ori, și întotdeauna cu „ghișeele închise”).

Vestea neplăcută s-a răspîndit nu doar în mass-media și în rețelele sociale din Moldova, ci și în presa străină.

Prestația unui interpret de un asemenea nivel este o mare onoare pentru orice țară, iar refuzul de a-l lăsa pe artist de renume să intre în Moldova nu poate fi privit altfel decît ca un scandal internațional.

Bregović însuși a rămas la înălțimea situației, cerîndu-și scuze de la fanii săi moldoveni într-un mod neobișnuit de delicat și politicos. Iar Ministerul sîrb de Externe a cerut explicații autorităților moldovenești cu privire la acest incident.


"Ministerul sîrb de Externe a cerut explicații de la Ministerul moldovean de Externe în legătură cu refuzul de intrare în țară a reputatului maestru internațional Goran Bregović... O astfel de decizie nu este în concordanță cu relațiile de prietenie tradiționale dintre Serbia și Republica Moldova", a declarat prim-vicepremierul sîrb și ministru de Externe Ivica Dacic.

Potrivit acestuia, o astfel de decizie a provocat reacții negative și condamnări publice în Serbia, chiar dacă Bregović a mai susținut concerte în întreaga lume și nu a avut niciodată probleme în nicio țară.

Să vedem ce va răspunde Ministerul moldovean de Externe. Între timp, reprezentanții Poliției de Frontieră au ieșit la rampă cu explicații, spunînd că intrarea lui Goran Bregović în Republica Moldova conține "riscuri" pentru securitatea Republicii Moldova. Instituția a adăugat că decizia a fost luată "după consultări cu partenerii internaționali".

Cine sînt acești "parteneri internaționali", se poate doar ghici. Evident, motivul nu se află în plan muzical, ci în plan politic. De exemplu, în 2015, Goran

Bregović a concertat în Crimeea, după care autoritățile ucrainene i-au anulat toate concertele și i-au interzis intrarea în țară.

Dar afacerile ucrainene sînt afacerile ucrainene, ce legătură are acest lucru cu Moldova? De ce ar trebui aceasta să-și sacrifice imaginea în lume chiar și din solidaritate cu poporul ucrainean frățesc? De altfel, "partenerii internaționali", care au dat autorităților noastre sfaturi atît de dubioase, le-au întins o țeapă foarte proastă. Iată programul spectacolelor lui Bregović și ale echipei sale pînă la sfîrșitul acestui an. Austria, Cehia, Franța, România, Germania... Toate acestea sînt țări ale Uniunii Europene, exact cele ale căror decizii sînt un exemplu de urmat pentru clasa noastră guvernantă și ale căror recomandări autoritățile noastre le îndeplinesc întotdeauna cu strictețe.

Dar publicul lor va asista, fără îndoială, la concertele lui Goran Bregović, în timp ce publicul nostru a fost privat de acest lucru.
Și se pare că autoritățile noastre arată, ca să spunem așa, foarte ciudat. Probabil că nu este încă prea tîrziu. Încă se mai poate încerca să-și salveze reputația și să-și ceară scuze muzicianului și echipei sale și să se asigure că orice interdicții pentru el sînt ridicate. Dar se va produce oare acest lucru?

38
1
2
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?