X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Boris Negru: "La noi, în Constituție scrie una, dar, din păcate, se face altceva"

4 noi. 2023,, 06:40   Politică
4806 0

Boris Negru, jurist, profesor universitar, expert în drept constituțional, cel care, nemijlocit, a elaborat proiectul Constituției Republicii Moldova, spune că punctul forte al acestui document este capitolul despre drepturile și libertățile omului. Însă, cu părere de rău, la noi buchia Legii Supreme nu se respectă.

"Constituția este Legea Supremă, Legea numărul unu, Legea tuturor legilor, în fața cărei restul legilor trebuie să stea în poziție de drepți. Punctul forte al Constituției noastre sînt drepturile și libertățile omului. La noi, din păcate, de la bun început Constituția scrie una, dar noi facem altceva, aceasta este disproporția, care există", a spus Boris Negru în cadrul unei mese rotunde, organizată de Institutul Justiției Constituționale, cu participarea mai multor istorici, juriști și experți în dreptul constituțional, notează Noi.md.

Profesorul universitar, expert în drept constituțional și fost deputat în primul Parlament, a fost una dintre persoanele, care a contribuit în mod nemijlocit la elaborarea proiectului Constituției Republicii Moldova. El a constatat că orice tentativă de a modifica textul Lergii Supreme nu a făcut decît să pericliteze conținutul acesteia.

"În articolul 141, așa frumos scrie că unul din subiecții cu drept de inițiativă legislativă constituțională este poporul Republici Moldova, dar cînd citim mai departe, îți pui mîinile în cap – acolo deja urmează ceea ce au scris cei, care au schimbat Constituția.

La noi, se încalcă Constituția și azi, la fiecare pas. Și în acest sens chiar Curtea Constituțională (CC) a dat exemplu. Cu toată stima, dar CC nu are voie să schimbe o virgulă în Constituție și atunci cînd se invoca neconstituționalitatea, trebuie să fie clar că ceea ce este scris în Constituție este deja lege constituțională", a mai menționat Boris Negru.


La rîndul său, fostul președinte al Curții Constituționale (1 martie 2007 - 28 septembrie 2011), juristul și ex-deputatul în primul Legislativ, Dumitru Pulbere, a menționat că sînt regretabile afirmațiile pe care le auzim în ultima vreme despre faptul că Legea Supremă, Constituția, este un document vechi.

"La momentul adoptării în 1994, pe 29 iulie, Constituția Republicii Moldova era una dintre cele mai performante nu doar pe teritoriul ex-sovietic, dar chiar și pe cel european. În Constituția noastră, erau prevăzute niște principii fundamentale, pe care nici țările din Europa nu le aplicau încă în viața politică sau în cea cotidiană. Cu părere de rău, ulterior, la noi, s-a început a nega rolul Constituției Republicii Moldova în dezvoltarea statului", a spus Dumitru Pulbere.

Amintim că recent, șefa statului Maia Sandu a fost întrebată în cadrul unei emisiuni televizate despre zvonurile din ultima vreme precum că i-ar fi frică de o eventuală pierdere la următoarele alegeri prezidențiale și intenționează în acest sens să modifice modalitatea de alegere a președintelui țării în Constituție.

"Nu am luat o decizie, dacă voi participa sau nu la următoarele prezidențiale. Cred că este încă devreme să vorbim despre asta. Cît privește intenția de schimbare a Constituției, despre aceasta vorbesc curajoși între ghilimele. Schimbarea Constituției este un lucru mult prea important pentru a se vorbi la acest subiect din zvonuri.

Nu am discutat nimic despre acest lucru și nu planific să schimb nimic. Nu trebuie să ne informăm din bîrfe. Cetățenii trebuie să aibă acest drept sa-și aleagă direct președintele", a spus Maia Sandu.

Menționăm că următoarele alegeri prezidențiale la noi ar urma să aibă loc în anul 2024, ținînd cont că mandatul Președintelui Republicii Moldova este de 4 ani și că ultimele alegeri s-au desfășurat în 2020.

25
1
0
4
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?