X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Bogdan Aurescu: ”Este foarte important sprijinul pentru aderarea la UE a Ucrainei, a R.Moldova şi a Georgiei”

13 mai. 2023,, 10:28   Politică
2570 0

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe UE de la Stockholm, că este important ca pînă la sfîrşitul acestui an să avem o decizie pentru Ucraina şi Republica Moldova în privinţa demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, ministrul a notat că va solicita sprijinul colegilor săi pentru listarea rapidă a primelor persoane în noul regim de sancţiuni, care a fost creat recent, scrie news.ro.

„Este foarte important sprijinul pentru aderarea la UE a Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei. Este important ca pînă la sfîrşitul acestui an să avem o decizie pentru Ucraina şi Republica Moldova în privinţa demarării negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte Republica Moldova, voi solicita sprijinul colegilor mei pentru listarea rapidă a primelor persoane în noul regim de sancţiuni, care a fost creat recent, la propunerea mea din februarie, împotriva persoanelor care acţionează pentru destabilizarea Republicii Moldovei sau care acţionează împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova”, a declarat Bogdan Aurescu, la reuniunea informală Gymnich a miniştrilor de externe, care are loc în Suedia.

Ministrul a declarat că pe 24 aprilie, în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior, s-a obţinut un acord politic pentru crearea acestui regim de sancţiuni.

„Acum, pentru că s-a creat regimul de sancţiuni - care cred că a fost cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancţiuni în cadrul Uniunii Europene - este important să ne mişcăm foarte repede pentru a lista primele persoane care sînt responsabile de destabilizarea ţării”, a precizat Aurescu.


Potrivit lui Bogdan Aurescu, cel mai important subiect îl reprezintă contracararea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

„Voi reitera sprijinul ferm al României pentru sporirea şi extinderea, atît timp cît va fi nevoie, a sprijinului pentru Ucraina, pentru a cîştiga acest război şi pentru a învinge Rusia din punct de vedere strategic. Din această perspectivă, este extrem de important să continuăm sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, presiunea asupra Rusiei şi outreach-ul către ceea ce numim acum „Sudul Global”. Din această perspectivă, Forumul Ministerial dedicat regiunii Indo-Pacificului, care are loc mîine şi la care iau parte şi miniştrii din statele UE, va avea un rol foarte important. Mă bucur că voi co-modera sesiunea dedicată securităţii a Forumului de mîine”, a spus Aurescu.

Președinta Maia Sandu a salutat decizia Consiliului Uniunii Europene de a sancționa persoanele care participă la acțiuni de destabilizare a Moldovei și amenință suveranitatea și independența țării, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului. „Datorită acestei decizii, Uniunea Europeană le va putea îngheța averea și bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență”, a declarat președinta.

Miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene, reuniţi pe 24 aprilie în Luxemburg pentru Consiliul Afaceri Externe, urmau să ajungă la un acord politic pentru stabilirea unui nou regim de sancţiuni împotriva celor care acţionează pentru destabilizarea statului şi împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova, a relatat presa română.

5
0
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?