X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție la declarațiile unor responsabili militari ruși

22 apr. 2022,, 17:52   Politică
3159 0

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție oficială după ce responsabili militari ruși au vorbit despre pretinse cazuri de încălcare a drepturilor vorbitorilor de limba rusă în regiunea transnistreană.

Instituția menționează că "afirmațiile de acest gen sînt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucît conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate".

"Pe teritoriul Republicii Moldova, stat membru al Consiliului Europei, sînt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, etc. Și toate aceste drepturi sînt respectate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Totodată, avînd în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărîri ale Curții Europene a Drepturilor Omului", se arată în declarație.

Biroul politici de reintegrare mai îndeamnă la evitarea mesajelor care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune.

"Reamintim că regiunea transnistreană reprezintă o parte inalienabilă a statului unitar și teritorial indivizibil Republica Moldova. Toți mediatorii și observatorii din cadrul formatului de negocieri ,,5+2”, inclusiv Federația Rusă, au sprijinit constant atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului transnistrean, avînd la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în limitele hotarelor recunoscute de comunitatea internațională.


La fel, prin art.5 din Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001 se recunoaște expres, că fiecare din părți se va abține de la orice acțiuni în măsură să prejudicieze cealaltă parte, suveranitatea, independența și integritatea ei teritorială.

De asemenea, accentuăm că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și cerem ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă.

Astfel, reiterăm necesitatea respectării angajamentelor consfințite la nivel bilateral și internațional și evitarea mesajelor care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune", se mai arată în declarație.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?