Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Avocatul Poporului cheamă la calm în contextul alegerilor din Găgăuzia

17 mai. 2023,, 15:28   Politică
2824 0

Avocatul Poporului este îngrijorat de situația creată în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia și îndeamnă la calm, la mai multă comunicare și transparență.

Alegerile corecte, transparente și participative sînt fundamentul sistemului democratic din Republica Moldova. Organizarea și desfășurarea alegerilor trebuie să respecte toate principiile procesului democratic de guvernare și drepturile electorale ale populației.

Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales este prevăzut în art. 21 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, art. 25 din Pactul Internaţional privind drepturile civile şi politice, art. 29 din Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi art. 7 din Convenţia privind eliminarea tuturor formelor de discriminare faţă de femei, art. 3 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Deziderate spre care Republica Moldova a tins mereu.

Oficiul Avocatului Poporului – Instituția Națională pentru apărarea Drepturile Omului, în temeiul mandatului său general de monitorizare a gradului de respectare a drepturilor omului, dar și în virtutea rolului de promotor și apărător al democrației și statului de drept monitorizează procesul electoral din UTA Găgăuzia și întreg spectrul de segmente relevante procesului electoral.

Astfel, Ombudsmanul Ceslav Panico face apel la toți participanții la calm, la o mai bună comunicare între instituțiile centrale și regionale ale UTA Găgăuzia, la transparență în sintetizarea rezultatelor alegerilor, certitudine și respect pentru drepturile constituționale ale cetățenilor Republicii Moldova.


Totodată, în cazul unor încălcări depistate, să se prezinte informații publice, iar cei vinovați de aceste încălcări să fie referiți justiției.

De asemenea, Avocatul Poporului recomandă să nu se utilizeze discursul de ură sau care instigă la ură, iar instituțiile media să prevină răspîndirea acestui tip de discurs.

4
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?