Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Aviz: Care este probabilitatea anticipatelor și cine ar fi primul lor beneficiar?

2 apr. 2019,, 14:10   Politică
3448 1

Dacă au existat unele acorduri informale între Partidul Socialiştilor și Partidul Democrat din Moldova înainte de alegerile parlamentare, probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate este redusă la minim.

Este opinia exprimată de activistul obştesc Anaslav Iakovenko în timpul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC 21, transmite Noi.md.

În același timp, el a reamintit că, în politică, atunci cînd partenerii îşi strîng mîinile și fac schimb de zîmbete, adesea în cealaltă mînă, vorbind la figurat, ascund în spate un cuţit.

„De aceea, oricare ar fi înţelegerile, fiecare, reieşind din rezultatul pe care l-a obţinut, acum, probabil, încearcă să-şi facă propriul Joc cu această eventuală coaliţie, în cazul în care o astfel de înţelegere a existat. Dar am avut impresia că Vladimir Plahotniuc nu prea are frică de careva eventuale alegeri anticipate. Mai mult, este posibil ca el să conteze pe ele", a spus activistul obştesc.

El a explicat: „Uite, a trecut deja o lună, guvernul funcționează. Cadrul legislativ în Parlament a fost, în principiu, format, inclusiv de către democrați, care au stabilit ordinea de zi în ultimii doi ani. Nu e grav dacă o careva iniţiativă legislativă nu le va merge. Ei deţin Curtea constituțională. Pentru încă 4-5 luni, democrații au propriul Guvern funcțional, pe care îl controlează, au alte instituții de guvernămînt. Adică există o anumită rețea de management în aparatul administrativ de stat. Au la dispoziţie 4-5 luni, iar acesta este un timp suficient. Ei ar putea folosi pur și simplu acest timp pentru a se pregăti pentru alegerile extraordinare și pentru a se acomoda la situaţie. Și uneori în guvernele de coaliție, un singur vot este decisiv", a menționat Anaslav Iakovenko.


„Eu nu exclud și presupun cu tot dinadinsul că democrații au lucrat chiar dacă nu pentru formarea unei coaliții deschise sau ascunse, apoi pentru a-i „dezarticula” pe unii reprezentanți ai altor facțiuni, în favoarea unei anumite platforme social-democrate „Pro-Moldova”, să zicem. O astfel de lucrare a fost realizată. Se zvoneşte în culoare. Se dau şi anumite nume. Desigur, o astfel de activitate este desfăşurată. Și știm cu toții metodele și posibilitățile de convingere pe care le foloseşte PDM", a concluzionat activistul obştesc.

Cu toate acestea, potrivit unor analiști, alegerile anticipate pot avea un rezultat imprevizibil, atît pentru PDM, cît și pentru PSRM – totul depinde de modul în care conducerea acestor partide va şti să folosească eșecul negocierilor privind formarea coaliției. PDM poate argumenta refuzul coaliției prin dorință de a păstra vectorul proeuropean, iar pentru PSRM eșecul negocierilor cu PDM va fi un argument important în problema independenței socialiștilor faţă de liderul democrat Vladimir Plahotniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?