Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Asociația Judecătorilor este îngrijorată de decizia Parlamentului

6 mar. 2023,, 09:53   Politică
1262 0

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a examinat proiectul de Lege privind organizarea judecătorească și cu privire la Procuratură și își exprimă îngrijorarea față de unele modificări propuse, transmite Noi.md

Potrivit Asociației, este vorba despre art. 232 din Legea nr. 514/1995, care generează dispoziții retrogradate și periculoase, chiar această schimbare, autoritățile spun că are drept scop reformarea și modernizarea justiției.

Această lege prevede că „În cazul imposibilității convocării Adunării Generale a Judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv de expirare a mandatului membrilor săi, lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență, în condițiile Legii nr. 212 din 24.06.2004 privind regimul strării de urgență, de asediu și de război, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul vacanței acestora, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către ministrul justiției."

De asemenea, se propune completarea art. 232 cu alin. (41) din Legea nr. 514/1995 cu următorul cuprins ”Dacă Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea generală repetată poate fi convocată în cel mult două săptămîni de la data convocării primei și aceasta este deliberativă dacă la ședință participă mai mult de 1/3 din judecătorii în execițiu”.

Asociația Judecătorilor salută vizita comisarului european pentru justiție, domnul Didier Reynders în Republica Moldova, precum și poziția sa ferm exprimată autorităților față de principiile statului de drep, impunîndu-se rolul acestora drept piloni fundamentali nu doar pentru democrațiile solide, dar și pentru orice inițiativă de reformă.


"Dumnealui a reiterat obligația autorităților de a implementa și respecta toate recomandările Comisiei de la Veneția. Și aici amintim că una din recomandările Comisie de la Veneția, care a fost transpusă deja în actele normative se referă la excluderea Ministrului Justiției din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Nu este de înțeles cum se pliază această recomandare cu intenția actuală de ai oferi Ministrului Justiției, reprentantul puterii executive, dreptul de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor, organ care asigură realizarea în practică a principiului autoadministrării judecătorești", menționează sursa citată.

În mesajul Asociației Judecătorilor din Republica Moldova se mai spune că Constituţia Republicii Moldova exclude apriori orice imixtiune a puterii executive în activitatea puterii judecătorești, dar acest principiu fundamental al statului de drept este încălcat în mod vădit și arbitrar prin proiectul de lege specificat.

"Este incontestabilă necesitatea reformării sitemului justiției în Republica Moldova, iar Asociația Judecătorilor va susține în continuare toate eforturile de implementare a unei reforme eficiente, care se realizează printr-o o viziune clară și cu măsuri legale. Evitarea sau chiar soluționarea blocajelor în justiție poate fi realizată doar prin consens, părțile angajîndu-se în dialog în strictă conformitate cu principiul separării și colaborării puterilor în stat.Livrarea unor rezultate și soluții rapide, care vor funcționa pe termen scurt, nu vor asigura scopul scontat al tuturor eforturilor, adică realizarea unei reforme „reale”!", menționează sursa citată.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?