X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Andronic: Cei care au participat la distrugerea mea ocupă azi funcții de onoare (VIDEO)

13 ian. 2018,, 10:01   Politică
15561 1

Protagonistul de astăzi al rubricii „Demnitari de stat. Ieri și Azi” este Nicolae Andronic, fost deputat între anii 1990 și 1998, semnatar al Declarației de independență, fost prim-viceprim-ministru în Guvernul Ion Sturza, fost lider al Partidului Popular Republican, notează NOI.md.

Fostul demnitar vorbește cu satisfacție și nostalgie despre anii dedicați serviciului public, precizînd că este mîndru de reușitele sale. „Ultima funcție publică a fost cea de prim-viceprim-ministru în Guvernul Sturza, un guvern puternic, cu o conducere colectivă, ai cărui membri nu se sculau în picioare cînd intra prim-ministrul, dar stima reciprocă era mult mai mare, deoarece toți își făceau treaba în funcțiile lor și nu se amesteca premierul cum voia el”, povestește Andronic.

Au urmat mai multe tentative de a răzbate pe scena politică, dar, după succesele obținute în scrutinele locale, Nicolae Andronic spune că a devenit victima unor presiuni politice fără precedent.

„Am obținut vreo 45 de mandate de primar și atunci mi-au fost deschise trei dosare penale, care au durat vreo 600 de zile. În unul dintre ele am fost condamnat pe șase ani și, ulterior, am fost achitat de Curtea de Apel. Și atunci au început a pleca prietenii – un scenariu care se repetă la indigo și astăzi. La alegerile parlamentare am venit cu pierderi umane și financiare și atunci am hotărît că, în mulțimea aceasta de partide, este nevoie de a te da la o parte”, își amintește Andronic.

Fostul politician susține că a avut și prieteni, și cumetri printre liderii de partid din acea perioadă, dar, spre uimirea sa, toți ”au căutat să se dezbaiere de cei care mai știau ceva despre ei”. „Au ales niște oameni pe sprînceană care să-i idolatrizeze, iar finalul este cunoscut: foștii lideri în care toată națiunea și-a pus speranța stau pe la închisori, la odihna binemeritată”.


Nicolae Andronic este de părere că a trecut prin aceleași „probe de foc” ca și opoziția de astăzi. „Cred că am avut un așa-numit «false start», nu mi-am calculat bine puterile. Toți cei care au participat la distrugerea mea personală și a partidului, astăzi, sînt în funcții de onoare pe la SIS, pe la Curtea de Constituțională – de toate s-a avut grijă”, mărturisește fostul demnitar.

Intervievatul se arată convins că mulți dintre cei care sînt astăzi în politică au ajuns acolo pur întîmplător: dau bine la public, dar nu au capacități de a guverna țara. Spre deosebire de politicienii de astăzi, clasa politică din trecut era mai naivă, însă avea anumite idealuri, se ghida de anumite principii, susține Andronic.

„Și atunci existau trădători și vînzători, dar numai nu o făceau atît de deschis, toți se străduiau să ascundă acest lucru. Acum totul e la suprafață, pe nimeni nu interesează nimic. Nu știu ce s-a întîmplat cu moralitatea noastră. Toți vorbesc despre lupta cu corupția, dar nimeni nu se luptă. Există o apatie totală în societate”, a conchis fostul prim-viceprim-ministru Nicolae Andronic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?