Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Anatolii Dirun: "Reglementarea transnistreană depinde direct de rezultatele războiului din Ucraina"

2 mar. 08:30   Politică
2939 0

Soluționarea conflictului transnistrean va depinde în mod direct de rezultatele războiului din Ucraina.

O astfel de opinie a exprimat pentru portalul Noi.md politologul și fostul deputat al Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN, Anatolii Dirun.
Potrivit acestuia, în această privință există un consens în cadrul comunității de experți.

Se presupune că, atunci cînd vor începe negocierile în Ucraina, unul dintre punctele coaliției occidentale va fi problema Transnistriei. Iar cerințele părților vor depinde de locul pe unde va trece linia de demarcație.

De exemplu, dacă contraofensiva Ucrainei, pe care Kievul conta în vara anului trecut, ar fi avut mai mult succes, atunci cererile ar fi fost de altă natură, s-ar fi referit la retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană etc.

Analistul politic a menționat că această problemă nu este scoasă de pe agendă acum, dar în funcție de rezultatul războiului din Ucraina, va depinde și dinamica și abordările privind reglementarea conflictului transnistrean.

"Fie părțile vor reveni la discuțiile privind acordarea unui statut special Transnistriei în cadrul formulei teritoriale - dacă nu o federație, atunci vor alege un alt termen, fie va fi o altă istorie. Dar acum Transnistria se află într-o situație în care luptă pentru supraviețuire. Ea nu-și stabilește sarcini politice, ambiții. Ea luptă pentru a supraviețui", a subliniat Anatolii Dirun.

El a spus că Chișinăul și-a ales propria direcție și nu vrea să discute cu Tiraspolul pe teme politice.

Politologul și fostul deputat al Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN consideră că politica Chișinăului de astăzi este o politică economică etapizată, cu metode pozitive și negative: este vorba atît de presiuni, cît și de oferirea unor oportunități sub formă de comerț cu Uniunea Europeană, cu implicarea treptată în spațiul economic și juridic al Republicii Moldova.

"Și nu există niciun motiv la orizont, niciun semn direct sau indirect, care să ne facă să credem că Chișinăul va schimba astăzi această direcție. Pe de o parte, ea permite menținerea păcii în regiune, iar acest lucru este foarte sănătos. Ea distinge această situație de alte puncte de conflict. Dar, pe de altă parte, acest lucru are foarte puțin de-a face cu reglementarea politică", a declarat Anatol Dirun.

16
0
1
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?