Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Anatol Țăranu: "Lilian Carp a fost condamnat la eșec de propriul partid"

30 noi. 2023,, 12:00   Politică
2833 2

Analistul politic, Anatol Țăranu, a explicat care sunt în opinia sa, cauzele, care au dus la obținerea de către candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a unui alt rezultat decît cel așteptat de Lilian Carp și partidul său la alegerile locale generale din data de 5 noiembrie.

Anatol Țăranu a menționat că la scrutinul din data de 5 noiembrie, dar și pe perioada campaniei electorale, s-a observat o mobilizare extraordinară pe flancul antieuropean și un absenteism electoral pe cel proeuropean, notează Noi.md.

"Lilian Carp nu avea șanse categoric în această campanie. El a dus pe umerii săi imaginea PAS-ului și mulți nu au votat Carp, pentru că, în opinia lor, trebuia pedepsit PAS-ul. Unica șansă pentru dreapta era un candidat unic, doar că acesta nu trebuia să vină din partea PAS. Aceasta ar fi fost o indulgență, pe care ar fi primit-o acest partid de la o sumedenie de oameni nemulțumiți de politicile pe care le-a promovat formațiunea anume pe filiera proeuropeană", a spus analistul în cadrul emisiunii Secretele Puterii.

Potrivit lui Anatol Țăranu, PAS a comis o mare eroare atunci cînd nu a colaborat cu aliații săi, chiar dacă aceștia se aflau pe post de concurenți electorali.

"Aroganța, de care a dat dovadă acest partid în raport cu aliații săi naturali, chiar dacă ei sînt concurenți, arătat că PAS fără acești aliați naturali nu are cum să cîștige viitoarele alegeri și să continue cursul european. Iar foarte mult timp deja a fost pierdut. Acum, va fi foarte complicat de revenit la o platformă comună.


Cu toată simpatia sau antipatia pe care o simt oamenii față de Lilian Carp, el nu avea șanse, el a fost condamnat de propriul partid. El a fost aruncat în luptă fără a-i fi asigurate posibilitățile de a cîștiga acest scrutin", a mai adăugat Țăranu.

De cealaltă parte, Lilian Carp a spus că, după părerea lui, a avut o campanie destul de dinamică.

"La nivel național, a fost un singur spot, în care președintele partidului a îndemnat să fie votați candidații PAS în toate localitățile, pe pagina mea personală de socializare am avut mai multe spoturi. Eu m-am axat pe campania pentru municipiul Chișinău și cred ca aceasta a fost destul de dinamică. Rezultatul obținut nu este cel pe care ni l-am dorit, dar în linii generale noi am pornit de la premisa că Ion Ceban avea în sondaje 68 la sută, unii credeau ca el va lua peste 60% din primul tur, fapt care nu s-a întîmplat", a spus Carp.

Acesta a mai adăugat că, în opinia lui, au existat și anumite lacune în ceea ce privește organizarea campaniei sale electorale și promovarea candidatului PAS pentru șefia capitalei.

"Noi nu am avut candidați intermediari, care să mai rupă din voturile pentru Ceban. Plus la asta, spre deosebire de capitală, campania din suburbii nu a fost atît de dinamică. Cred și că prea tîrziu am anunțat și candidatul pentru municipiul Chișinău, iar campania se începe cu mult timp mai devreme. și toate lucrurile trebuie pregătite din timp", a mai adăugat Carp.

În concluzie, analistul politic, Anatol Țăranu, a menționat că acest scrutin a fost o lecție pentru cei din PAS. " Oamenilor le place să se asocieze cu victorioșii, PAS-ul a dat sentimentul în aceste alegeri că deja nu mai este puterea atocuprinzătoare și atotcuceritoare. Eu cred că pericolul cel mai mare, care există pe segmentul proeuropean este această predispoziție, care este cumva insuflată că Maia Sandu cîștigă fără probleme prezidențialele.

Eu cred că nu este așa, pentru că s-au acumulat foarte multe probleme, iar în Republica Moldova votează electoratul de aici, din interior, dar nu actorii externi, unde Maia Sandu stă foarte bine. Și nu știu, dacă succesele în plan extern vor conta foarte mult la prezidențialele viitoare", a punctat Țăranu.

Amintim că în urma alegerilor locale generale din data de 5 noiembrie, Ion Ceban (MAN) a acumulat 50,62% din voturi, iar Lilian Carp (PAS) - 28,23% din sugragii.

Contactată de Noi.md pentru o reacție, Irina Gotișan din Serviciul de presă al președinției a spus că nu va comenta declarațiile lui Anatol Țăranu.

14
2
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?