Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Analistul politic Anatol Țăranu explică ce trebuie să facă Moldova pentru a se integra în UE pînă în 2030

29 oct. 2023,, 12:40   Politică
3195 1

Republica Moldova trebuie să implementeze reforme profunde ca să corespundă cerințelor și normelor Uniunii Europene, în condițiile în care obiectivul, anunțat de autorități, este ca țara noastră să adere la blocul comunitar pînă în anul 2030.

Analistul politic Anatol Țăranu a explicat la emisiunea „Zi de Zi” la postul nostru de radio că planul de acțiuni aprobat recent de Guvern are menirea de a accelera reformele necesare, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

„Legislația europeană numără la 30 de mii de acte normative, regulamente, este o birocrație foarte mare, dar ea nu face altceva decît să aducă țara candidat la acele norme care sînt funcționale în UE. Ne așteaptă o muncă mare, iar noi sîntem abia la începutul acestui drum, dar bonul de acțiuni, ne face ca la această etapă să îndeplinim un volum major de activități care ar face ca să fim cît mai compatibili cu normele UE”

Precizăm că Planul Național de Acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027, reprezintă documentul strategic de aliniere a legislației naționale la acquis-ul comunitar. Ministrul de Externe Nicu Popescu a precizat că documentul este o etapă esențială în parcursul european al țării și va fi actualizat după fiecare raport de extindere al Uniunii Europene, prezentat de Comisia Europeană.

În luna noiembrie, Comisia Europeană va publica un raport prin care va evalua gradul de implementare a celor nouă recomandări asumate de Republica Moldova.


Ulterior, la reuniunea din decembrie, cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene vor decide dacă țara noastră începe sau nu negocierile de aderare la blocul comunitar.

8
0
0
2
56

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?