Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ambasadorul UE în Moldova: În cadrul negocierilor de aderare, noi vom avea un singur partener – Guvernul R. Moldova

9 feb. 12:44   Politică
6589 0

Uniunea Europeană va avea, în cadrul negocierilor de aderare a R. Moldova, „un singur partener” – Guvernul Republicii Moldova.

În același timp, Bruxellesul va continua dialogul atît cu Chișinăul, cît și cu Tiraspolul, pentru a înțelege ce poate face pentru a sprijini procesul de reintegrare a R. Moldova, a declarat Ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE la Chișinău, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate Ziarului național.md

Fiind întrebat cum putem convinge Tiraspolul, să urmeze în UE, diplomatul european a recunoscut că problema transnistreană este „unul dintre cele mai complexe subiecte” în relația dintre R. Moldova și UE.

„Pînă acum a fost mai ușor de abordat, întrucît au fost identificate soluții și pentru ca regiunea să beneficieze de Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și UE. De asemenea, am implementat diferite proiecte în Transnistria. Acum, însă, sîntem la o nouă etapă a relațiilor noastre și vorbim de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Vom continua dialogul atît cu Chișinăul, cît și cu Tiraspolul, pentru a înțelege ce putem face pentru a sprijini procesul de reintegrare. Am precizat, totuși, că, deși preferăm ca problema să fie rezolvată înainte ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, nu vrem ca republica să devină ostatica acestui conflict. Prin urmare, nu putem exclude nici varianta în care, într-o primă fază, Republica Moldova ar adera la UE fără regiunea transnistreană. În cadrul negocierilor de aderare, noi vom avea un singur partener – Guvernul Republicii Moldova”, a declarat Ambasadorul Mažeiks.

Amintim, în materialul analitic intitulat "Țara care renunță benevol la teritoriile sale nu mai formează un subiect. Popescu este gata să meargă în UE fără Transnistria", Noi.md a menționat despre riscurile și scenariile posibile cu privire la aderarea Republica Moldova fără regiunea transnistreană.

5
0
1
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?