X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Aleșii locali acuzați de corupție scapă doar cu amenă - raport

28 sep. 2018,, 16:49   Politică
2457 0

În perioada ianuarie 2014 – 31 august 2018, instanțele de judecată au emis 43 de hotărîri în privința aleșilor locali pe cauze penale de corupție, informează Noi.md.

Datele se conțin într-un raport de monitorizare a dosarelor penale efectuat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” și Congresul Autorităților Locale din RM (CALM). În aceiași perioadă de referință au fost identificate pe rol în instanțele de judecată alte 21 cauze penale nefinalizate, aflate la diferite etape de examinare.

Concluzia experților este că cei mai mulți dintre aleșii locali care s-au ales cu dosare în perioada monitorizată au decis să migreze spre alte partide politice. Ulterior, majoritatea acestor dosare au fost încetate, potrivit autorului raportului, Viorel Pîrvan, Expert IDIS Viitorul.

Raportul relevă că 50% din deciziile finale emise de instanțele de judecată au fost de condamnare a aleșilor locali pentru faptele conexe corupției, restul deciziilor fiind de achitare sau de încetare a proceselor penale. Cel mai des, instanțele de judecată au aplicat amenda și doar în 4 cazuri a fost stabilită o pedeapsa cu privarea de libertate. Totodată, circa 1/3 din cei condamnați au fost liberați de răspundere penală sau le-a fost suspendată condiţionat executarea pedepsei penale.

Cauze contravenționale conexe corupției, intentate și examinate în privința reprezentanților administrațiilor publice locale, sînt mai puține, fiind identificate în perioada de referință 20 de astfel de cauze, dintre care 80% sînt finalizate, iar restul se află încă pe rol. În 94% din dosarele finalizate au fost soluții de încetare a procesului contravențional.


Totodată, experții constată un număr mare de cauze penale pentru abuz, exces de putere și neglijență examinate de Centrul Național Anticorupție. În perioada 2015 – 2018 au fost intentate 192 de astfel de cauze penale, ce reprezintă 55% din numărul total al cauzelor de corupție și conexe corupției în administrația publică locală. Doar o mică parte din ele ajung să fie examinate în instanțele de judecată (9%), în rest aceste cauze au fost încetate sau clasate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?