Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Adunarea Populară a Găgăuziei a recunoscut-o pe Evghenia Guțul drept bașcan al Găgăuziei

16 mai. 2023,, 21:55   Politică
4123 1

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), în ședința extraordinară de marți, a aprobat decizia Comisiei Electorale Centrale a autonomiei cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, potrivit căreia acestea au fost cîștigate de candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul.

Deputații APG au votat în unanimitate pentru o astfel de decizie.

De asemenea, aceștia au solicitat organelor de drept din Republica Moldova să returneze listele electorale în original, ridicate de la Curtea de Apel Comrat pentru a reveni în domeniul juridic, iar instanța să poată lua o decizie și să confirme decizia CEC a Găgăuziei cu privire la recunoașterea rezultatelor alegerilor bașcanului Găgăuziei.

Totodată, ei au aprobat adresarea Adunării Naționale și a Comitetului Executiv al autonomiei către conducerea Republicii Moldova, corpul diplomatic acreditat în țara noastră, observatorii electorali, pentru a le atrage atenția asupra inadmisibilității ingerinței în alegerile regionale și necesitatea unui dialog egal între Chișinău și Comrat.

În plus, deputații APG au solicitat organizarea pe 27 mai în autonomie a unui congres al deputaților Găgăuziei de toate nivelurile pe tema relației Găgăuziei cu autoritățile centrale ale Republicii Moldova și a problemelor încălcării drepturilor și atribuțiilor autonomiei.


Deputații APG au menționat, de asemenea, că se declară pentru faptul ca toate problemelor legate de vectorul politicii externe al țării sau de aderarea la anumite blocuri, să fie soluționate în cadrul unui referendum național.

45
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?