Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Companiile din R.Moldova, îndemnate să deschidă creșe pentru copiii angajaților

28 iul. 2023,, 14:31   Societate
2853 0

Peste 100 de antreprenori și reprezentanți ai mediului de business au fost informați despre modalitățile și beneficiile prestării serviciilor de îngrijire a copiilor la locul de muncă, în cadrul unui atelier desfășurat de Organizația Internațională a Muncii și Confederația Națională a Patronatului.

Dezvoltarea unei creșe în cadrul companiei, de către angajatori, va spori participarea la locul de muncă a femeilor și bărbaților. Serviciul este necesar mai ales pentru că în R. Moldova infrastructura existentă de educație timpurie se află sub presiune semnificativă, cu o rată de ocupare de peste 100% în centrele urbane, precum Chișinău, transmite Noi.md cu referire la moldova.europalibera.org.

„Angajatorii ne semnalează faptul că întîmpină dificultăți în identificarea și angajarea forței de muncă pentru necesitățile întreprinderilor. O categorie de persoane inactive pe piața muncii sunt femeile cu copii de pînă la 3 ani. Una din limitările în revenirea în cîmpul muncii este că instituțiile preșcolare acceptă spre plasare copii doar între 2 și 3 ani. În aceste circumstanțe, părinții tind să stea o perioadă îndelungată în concediul pentru îngrijirea copilului”, spune președintele Confederației Naționale a Patronatului, Leonid Cerescu.

În anul 2021, doar 15% din copii cu vîrsta de pînă la 3 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie. Ministerul Muncii și Protecției Sociale își propune ca, pînă în anul 2026, acest număr să treacă de 30 la sută.

„În cazul în care angajatorul care oferă servicii alternative de îngrijire a copiilor este o instituție de învățămînt, de aceste servicii pot beneficia inclusiv studenții și elevii care sunt studiază în aceste instituții”, spune Felicia Bechtoldt, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.


Legea cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor a intrat în vigoare în luna mai curent și se referă la trei tipuri de servicii: organizate de angajator la locul de muncă, individualizate (prestate de îngrijitor la domiciliul copilului, adică bone) și de tip familial (organizate la domiciliul îngrijitorului pentru un număr limitat de copii).

Potrivit statisticilor, 53,6% din populația Republicii Moldova, preponderent femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, este inactivă din cauza responsabilităților familiale.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?