Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Comisia Vetting răspunde acuzațiilor

25 ian. 12:55   Societate
2262 1

Declarațiile politice critice în adresa judecătorilor nu influențează în niciun fel evaluările Comisiei Vetting, declară instituția în urma unor îngrijorări exprimate în spațiul public precum procesul de evaluare ar putea fi folosit ca și instrument de ”înlăturare” a unor judecători din sistem.

În acest sens, Comisia Vetting a emis o declarație pentru a clarifica unele confuzii legate de rolul și modul său de funcționare.

Instituția precizează că adoptă decizii în mod independent și echidistant, și nu este influențată de factori externi.

"Independența Comisiei este reflectată în însăși structura sa, întrucît Comisia are în componență trei membri naționali, doi desemnați de partidul majoritar și unul desemnat de opoziție, precum și trei membri internaționali. Comisia este o entitate ad-hoc și nu face parte din Parlament sau din oricare alte instituții de stat", se arată în declarație.

"Mai multe îngrijorări au fost exprimate cu privire la procesul de evaluare, în special în lumina declarațiilor făcute de unii politicieni, care au criticat anumite hotărîri judecătorești în ultima perioadă. Cei care și-au exprimat îngrijorările au interpretat declarațiile politicienilor, spunînd că procesul de evaluare va fi folosit ca și instrument de ”înlăturare” a unor judecători din sistem, în semn de dezacord față de deciziile acestora. Declarațiile politice critice în adresa judecătorilor sau deciziilor judiciare nu influențează în niciun fel evaluările Comisiei Vetting. Criteriile de evaluare sînt specificate obiectiv în lege și se referă la integritatea financiară și etică a judecătorilor. Comisia Vetting aplică anume aceste criterii și nu este influențată de factori externi", mai precizează reprezentanții Comisiei Vetting.


Totodată, Comisia mai este de părere că într-un stat de drept trebuie asigurată independența sistemului judiciar.

"Independența sistemului judiciar este compromisă atunci cînd judecătorii se confruntă cu amenințări menite să le influențeze deciziile. Asemenea acțiuni subminează încrederea societății în sistemul de justiție", se mai arată în declarație.

Menționăm că în cadrul ședinței de ieri a Guvernului, Dorin Recean a făcut publice numele altor doi judecători care, potrivit lui, ar fi luat decizii ilegale. Acesta a criticat decizia luată de magistrata Angela Catană privind rolul BNM în furtul bancar, precum și cea a judecătoarei Ludmila Beșliu, care a comasat un dosar al lui Plahotniuc cu cel al „fraudei bancare”.

1
1
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?