Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Fermierii din Rîșcani vor un preț mai bun la cereale

21 iul. 2023,, 16:30   Nordul Moldovei
3683 0

Au muncit un sezon întreg, dar se vor alege cu nimic. Fermierii din raionul Rîșcani s-au plîns prim-ministrului Dorin Recean că din cauza lipsei pieței de desfacere și a scumpirilor în lanț, abia de își vor recupera investițiile.

Este și cazul lui Igor Dănilă din satul Gălășeni, care are în gestiunea sa 190 de hectare de grîu, porumb, orz și floarea-soarelui. În acest an, recolta se arată a fi una bogată, însă prețul la cereale este prea mic.

Afacerea sa a început în 2011, atunci cînd a decis să-i procure tatălui său un tractor. În scurt timp, agricultura a devenit o afacere de familie. Cu ajutorul părinților și al surorilor, Igor Dănilă a ajuns să gestioneze de la 7 la 190 de hectare de pămînt. Deși afacerea s-ar părea una profitabilă, inflația și prețul cerealelor le dau planurile peste cap.

„Prețurile la cereale lasă mult de dorit în comparație cu anul trecut. Dacă anul trecut, la recoltare am vîndut grîul cu 5,05 lei per kilogram, anul acesta, deocamdată, prețul este 2,50.

Deci, în jumătate, dar cheltuielile sînt de două ori mai mari decît anul trecut din cauza prețului mare la îngrășăminte, semințe, erbicide, motorină, dar și piesele de schimb s-au scumpit”,spune bărbatul, transmite Noi.md cu referire la nordnews.


Aflat într-o vizită în teritoriu, prim-ministrul Dorin Recean a încurajat agricultorii să aplice la Programul Guvernamental pentru susținerea antreprenorilor „373”.

„Dacă vrei investiții, ai mers la bancă, condițiile sînt următoarele: dacă dobînda curentă este mai mare, atunci orice este peste 3% în dolari sau euro, pînă la dobînda curentă, care astăzi, probabil, este în jur de 6-7%, compensează guvernul.

Dacă dobînda pentru leu, care astăzi variază între 11 și 14 % e mai mare, atunci, pînă la 7% subvenționează guvernul. Perioada de grație e pînă la 3 ani, pentru un credit de pînă la 7 ani”, a spus Recean.

Primarul comunei a spus că șapte agenți economici din două sate gestionează aproape 2000 de hectare de teren agricol.

„Agricultorii noștri se confruntă cu aceeași problemă cu care se confruntă producătorii din toată țara - realizarea produselor agricole. Hambarele sînt aproape pline încă de anul trecut și nu prea au unde realiza producția. A doua problemă este munca. Ei depun efort, nu-i realizare și forța de muncă”.

1
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?