X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Duterte riscă destituirea

16 dec. 2016,, 22:00   Externe
1940 0

Foto : life.ru

Doi senatori din Filipine au declarat că preşedintele din această ţară, Rodrigo Duterte, riscă destituirea după ce a recunoscut că a omorât personal presupuşi infractori când deţinea funcţia de primar al oraşului Davao, relatează Reuters online.


"În Davao, eu omoram personal infractori doar pentru a le arăta poliţiştilor că, dacă eu puteam face acest lucru, de ce nu ar fi putut şi ei", a afirmat Duterte miercuri. "Mergeam cu o motocicletă pe străzile din Davao, patrulam pe străzi, căutând probleme. Aşteptam o confruntare pentru a putea omorî pe cineva", a subliniat Duterte.

Aproape 6.000 de persoane au fost omorâte de poliţie în Filipine după ce Duterte, care a devenit preşedinte în iunie, a lansat un război contra traficanţilor de drogri. La un moment dat, Duterte şi-a atras critici dure după ce a declarat: "Hitler a masacrat trei milioane de evrei... Există trei milioane de persoane dependente de droguri. Sunt fericit să le pot masacra".

Senatorul Leila de Lima, un critic înverşunat al lui Duterte, a spus că această declaraţie a preşedintelui ar putea sta la baza unei proceduri de destituire.

"Asta înseamnă trădarea încrederii publice şi acest lucru constituie infracţiuni grave deoarece crimele în masă se încadrează cu siguranţă în această categorie de infracţiuni grave. Iar infracţiunile grave reprezintă o bază a declanşării procedurii de destituire, în conformitate cu Constituţia", a declarat de Lima pentru CNN.

Senatorul Richard Gordon, care conduce Comisia Juridică a Senatului, a spus de asemenea că Duterte a deschis calea unei posibile proceduri de destituire a sa în urma acestor comentarii controversate.

"Când spune asta, se deschide (...), deci mergeţi mai departe şi destituiţi-l", a spus el reporterilor, adăugând că nu a fost surprins de declaraţia preşedintelui.

Aliaţii lui Duterte din Congres i-au provocat pe oponenţii preşedintelui să completeze o moţiune pentru destituire, spunând că înlăturarea liderului de la putere printr-un proces politic este un joc al numerelor.

În Camera Inferioară a Congresului sunt mai puţin de 50 de parlamentari de opoziţie dintr-un total de 293. Pentru a destitui un preşedinte este nevoie de votul favorabil a două treimi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?