Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Chișinăuienii ar putea fi scutiți de plata pierderilor de apă

15 dec. 2016,, 18:00   Capitala
5376 1
Кишинёвцев могут освободить от поборов «Apă-Canal»
Foto: argumentul.info

Consilierii municipali i-au cerut șefei SA „Apă-Canal Chișinău”, Veronica Herța, care este și membră a Partidului Liberal, să scutească locuitorii Chișinăului de plata metrilor cubi suplimentari de apă.


În cadrul audierilor de la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de joi, 15 decembrie, aleșii locali au declarat că acțiunile întreprinse de conducerea SA „Apă-Canal Chișinău” pentru recuperarea pierderilor financiare sînt neîntemeiate, informează NOI.md.

„Conducătorii de secții la multe întreprinderi, inclusiv la întreprinderea pe care o conduceți, primesc salarii enorme, iar pensionarii care supraviețuiesc cu 600 de lei pe lună sînt nevoiți să achite suplimentar 20-30 de metri cubi de apă pe care nu o folosesc. Poate veți reduce salariile și veți acoperi pierderile financiare din cont propriu, nu din contul bietului popor?”, s-a adresat consilierul PLDM Ghenadie Dumanschi șefei de la „Apă-Canal Chișinău”.

Veronica Herța l-a rugat pe alesul local să precizeze, dacă a pus o întrebare sau a făcut o afirmație. În replică, liberal-democratul i-a sugerat să „facă concluzii corecte”. Veronica Herța a menționat că este dispusă să accepte orice propuneri care vor fi elaborate conform normelor legale, fără a preciza cînd va veni cu o poziție oficială în acest sens.

Consilierul PSRM Eugenia Ceban a subliniat că această problemă trebuie soluționată fără întîrziere. „Nu există nici un document care ar reglementa plata metrilor cubi suplimentari care sînt indicați ilegal în facturi. Cer ca reprezentanții «Apă-Canal Chişinău», pînă în luna ianuarie, să prezinte un proiect de decizie privind scutirea locuitorilor Chișinăului de plata apei, care este calculată în plus față de datele contoarelor. Proiectul trebuie să conțină și un mecanism prin care autoritățile municipale ar compensa pierderile înregistrate de «Apă-Canal Chişinău»”, a menționat Ceban.

Precizăm că mulți chișinăuieni se plîng că primesc facturi în care consumul de apă este mai mare, decît cel indicat de contoarele de apă din locuințe. Reprezentanții SA „Apă-Canal Chișinău” au precizat că această măsură a fost necesară pentru compensarea pierderilor financiare. Potrivit experților, astfel furnizorul de apă încearcă să obțină rapoarte financiare care fixează profitul întreprinderii, pentru a primi investiții de la partenerii de dezvoltare occidentali pentru restructurarea propriei infrastructuri.

Totodată, s-a aflat despre planurile SA „Apă-Canal Chișinău” privind penalizarea pentru neachitarea la timp a facturilor. În acest sens întreprinderea intenționează să revizuiască contractele de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare, în care va fi introdus un punct privind amendarea consumatorilor care nu se achită cu furnizorul integral pînă la sfîrșitul lunii calendaristice. Serviciul de presă al întreprinderii nu a confirmat, dar nici nu a infirmat această informație.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?