X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Societatea civilă condamnă Legea privind "liberalizarea capitalului"

13 dec. 2016,, 15:47   Economie
3286 2
Foto: ipn.md

Inițiativele legislative propuse recent de coaliția de guvernare cu privire „liberalizarea capitalului” vor submina lupta împotriva corupției, atenționează un șir de organizații nonguvernamentale într-un demers înaintat Parlamentului, comunică NOI.md.


Potrivit organizațiilor semnatare, proiectul menționat prevede exonerarea de orice răspundere a persoanelor fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile, în schimbul declarării acestora pînă la 15 aprilie 2017 şi a plăţii în favoarea statului a 2% din valoarea averii nedeclarate. Proiectul mai introduce interdicţia de sancţionare a funcţionarilor publici pentru nedeclararea acestor averi.

Reprezentanții societății civile atenționează că în urma adoptării acestor proiecte, va deveni imposibilă tragerea la răspundere a demnitarilor publici care nu și-au declarat averile. Mai mult, aceasta va permite funcționarilor corupţi să îşi păstreze funcţiile publice şi îi va descuraja pe contribuabilii oneşti. În opinia membrilor societății civile, proiectul de lege nu conţine o justificare convingătoare.

„Combaterea corupţiei reprezintă prima prioritate din Programul de activitate al Guvernului Filip. În anul 2016 au fost adoptate pachete de legi importante menite să asigure combaterea corupţiei. Partenerii de dezvoltare au investit masiv în reformarea sectorului justiţiei, în prevenirea şi combaterea corupţiei în Republica Moldova şi în consolidarea autorităţilor anticorupţie. Ar fi logic ca, în asemenea circumstanţe, guvernanţii să fie preocupaţi de funcţionarea eficientă a autorităţilor de resort, astfel încît să fie responsabilizaţi demnitarii care au acumulat averi ilicit”, se arată în declarația ONG-urilor.

Organizațiile semnatare amintesc că în perioada anilor 2007-2008 guvernanţii au aplicat o amnistie fiscală şi a capitalurilor, bugetul de stat fiind lipsit de circa 4 miliarde de lei. Declarația a fost semnată de 30 de organizații nonguvernamentale, printre care și Asociaţia Micului Business, Asociaţia pentru Democraţie Participativă “ADEPT”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?