Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Chetraru: Trebuie majorate amenzile pentru funcţionarii ce iau mită

12 dec. 2016,, 16:20   Societate
2469 1
Директор НЦБК: Надо увеличить штрафы для чиновников-взяточников
Foto: noi.md

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru, consideră că trebuie majorate amenzile pentru funcţionarii moldoveni ce iau mită.


Despre aceasta el a declarat luni, în cadrul Conferinţei anticorupţie, organizate cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova şi Programului "Fidel".

El a spus că legislaţia în domeniul luptei cu corupţia nu este una perfectă.

"Cu cît mita este mai mică, cu atît amenda este mai mică. Din numărul total al funcţionarilor reţinuţi, 85% au fost traşi la răspundere, însă amenda medie a constituit 200 de lei. Noi propunem majorarea sancţiunilor în funcţie de suma mitei. Lupta cu corupţia trebuie să fie susţinută de Guvern şi Parlament, căci CNA este doar un instrument de luptă", a spus el.

Chetraru s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a vota proiectul de lege înaintat de CNA.

"Fenomenul corupţiei nu este o problemă doar în Moldova. Acesta este prezent în întreaga lume. Însă de modul în care este combătut acest fenomen de către instituţiile specializate depinde faptul ce atitudine va avea societatea faţă de instituţiile publice, în ce măsură va avea încredere în ele", a spus el.

Şeful CNA consideră că, în ultimii doi ani, în RM au fost înregistrate progrese importante în lupta cu corupţia.

"Noi avem traşi la răspundere deputaţi ai Parlamentului, miniştri, bancheri. Însă trebuie să recunoaştem şi existenţa unor surse mass-media care promovează intens interesele unor anumite grupuri economice şi persoane, manipulînd opinia publică", a spus Chetraru.

El a adus mulţumiri PNUD în Moldova şi reprezentantului acestuia, Dafina Ghercheva, pentru organizarea conferinţei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?