Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Societatea civilă cere păstrarea Ministerului Mediului

12 dec. 2016,, 14:25   Societate
2231 0
Foto: realitatea.md

Reprezentații societății civile cer Guvernului păstrarea Ministerului Mediului drept instituție individuală, dar nu fuzionarea acesteia cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, așa cum se planifică, informează NOI.md.


În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Comunității neguvernamentale de mediu au menționat că urmează să expedieze o scrisoare prim-ministrului Pavel Filip. Prin intermediul scrisorii se va cere păstrarea Ministerului Mediului, aducîndu-se argumentele de rigoare, dar și implicarea Comunității în reformarea internă a acestei instituții. Potrivit acestora, prin reformarea structurii Guvernului se urmărește un conflict de interes din partea Ministerului Agriculturii.

Cei din cadrul Comunității susțin că Ministerul Agriculturii urmărește mai multe scopuri proprii, cum ar fi exploatarea apelor subterane pentru irigarea cîmpurilor agricole, ceea ce Ministerul Mediului interzice cu strictețe. Mai mult, se consideră că prin implementarea reformei de restructurare a Guvernului, Ministerul Agriculturii speră să implementeze noi proiecte, împotriva cărora pledează Ministerul Mediului.

„Republica Moldova este o țară cu o mulțime de rîuri poluate, cu un grad mic de împădurire, care pînă în prezent nu a reușit recunoașterea protecției mediului ca o prioritate a statului. Pierdem resurse naturale, fără de care dezvoltarea țării nu este posibilă. Fuzionarea cu Ministerul Agriculturii este o aberație”, susține reprezentanta societății civile, Ina Coșeru.

Cei prezenți la conferință au declarat că fuzionarea celor două ministere nu va rezolva problemele cu care se confruntă țara la capitolul mediu, din contra, le va agrava și mai mult. Ministerul Agriculturii dorește importul de substanțe chimice – pesticide, erbicide, ceea ce va duce la distrugerea în masă a solurilor fertile pentru mulți ani înainte. Ministerul Mediului este împotriva acestor importuri.

În concluzie, reprezentanții societății civile a declarat că sînt gata să se implice în reformarea instituției, să ofere expertize gratis, să contribuie ca această reformă să garanteze securitatea ecologică a Republicii Moldova pentru multe secole înainte.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?