X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Președinta Coreei de Sud a fost suspendată de Parlament

9 dec. 2016,, 10:30   Externe
1820 0
Foto: tass.ru

Parlamentul Coreei de Sud a votat vineri dimineața pentru suspendarea președintei Park Geun-Hye, după ce deputați sud-coreeni au depus joi o moțiune de destituire împotriva președintei Park Geun-Hye, implicată de mai multe săptămîni într-un scandal uriaș de corupție, informează BBC News.


Moțiunea a fost adoptată cu 234 de voturi pentru și 56 împotrivă, ceea ce înseamnă că unii membri ai partidului de guvernămînt al lui Park, Saenuri, au votat o discrediteze. Park Geun-Hye este acuzată de încălcarea Constituției și de delicte penale, de la eșecul de a proteja poporul de corupție la abuz de putere. Moțiunea urmează să fie supusă vineri votului Adunării Naționale.

Moțiunea va mai avea totuși nevoie de validarea Curții Constituționale, care are un termen de 180 de zile pentru a lua act de decizia Parlamentului. În cazul validării, Park Geun-Hye ar urma să devină primul șef de stat sud-coreean ales democratic care nu își termină mandatul de cinci ani.

Alegeri parlamentare 2016. Aproximativ 4500 de romîni din diaspora au votat prin corespondenţă pînă joi, la ora 22:00
Park Geun-Hye a spus că ar accepta o destituire parlamentară. Însă ea a adăugat că va rămîne în funcție pe parcursul examinării moțiunii de către Curtea Constituțională, o procedură care ar putea dura luni de zile.

”Voi lăsa parlamentarilor puterea de a decide orice cu privire la viitorul meu, inclusiv scurtarea mandatul meu prezidenţial” a declarat preşedinta într-un discurs televizat.

Opoziția sud-coreeană a respinsă însă această cerere și a susținut că președinta încearcă să evite punerea ei sub acuzare şi demiterea printr-o procedură parlamentară, transmite Reuters. Parlamentarii din opoziţie au precizat că îşi vor continua planurile de a o pune sub acuzare pe Park Geun-hye.

Drumul spre procedura de destituire a fost unul tumultos. Depunerea moțiunii se explică în bună parte prin manifestațiile ample, în care milioane de persoane au ieșit în stradă pentru a cere președintei să demisioneze, iar partidelor politice — să o destituie în cazul unui refuz.

Săptămîna trecută, moțiunea avea sprijinul a 171 de deputați independenței și ai opoziției, dintr-un total de 300. Prin urmare, îi lipseau sprijinul a 29 de membri ai Saenuri.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?