X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Decizia luată de Cuba înainte de desemnarea lui Trump

8 dec. 2016,, 12:45   Externe
3075 0
Decizia luată de Cuba înainte de desemnarea lui Trump
Foto: korrespondent.net

Cuba a anunţat că speră să semneze cel puţin jumătate dintre cele 12 acorduri cu Statele Unite înainte ca Donald Trump să fie investit în funcţie pe data de 20 ianuarie 2017, după ce acesta a amenințat că va bloca procesul de reconciliere istorică dintre SUA și Cuba, informează Reuters.


Oficiali cubanezi şi americani au discutat la Havana despre ce mai poate fi făcut în timpul celor cîteva săptămîni în care Obama va mai deţine şefia Casei Albe, convenind să programeze mai multe vizite la nivel înalt şi întîlniri de ordin tehnic.

Analiştii susţin că cu cît Statele Unite şi Cuba aprofundează aceste măsuri de relaxare, cu atît ele vor deveni ireversibile.

„În momentul de faţă negociem alte 12 acorduri cu scopul de a putea încheia şi semna majoritatea acestora”, a declarat Josefina Vidal, responsabilul Ministerului cubanez de Externe pentru afaceri cu Statele Unite.

Josefina a precizat că acordurile vizează domenii precum seismologie şi meteorologie, adăugînd că Cuba şi Statele Unite au semnat deja o serie de acorduri în ultimii doi ani de cînd au convenit să normalizeze relaţiile. Ea a precizat că țara ei speră că Donald Trump, odată ajuns președinte al Statelor Unite, „va lua în considerare” progresele înregistrate din 2014 și începutul dezghețului relațiilor bilaterale, a declarat miercuri un înalt responsabil al diplomației cubaneze.

„Cuba speră că noul guvern al SUA va lua în considerare rezultatele pe care le-am acumulat” și că acesta va fi dispus să continue acest impuls „în baza respectului” mutual, a spus Josefina Vidal, responsabil al cancelariei cubaneze pentru afaceri cu Washingtonul.

„Respectul este esențial și respectul a fost cheia succesului și a tuturor aceste rezultate”, a adăugat aceasta.

După mai mult de o jumătate de secol de ruptură, Cuba și Statele Unite au restabilit relațiile lor diplomatice în vara lui 2015, rod al unei politici de deschidere anunțată, spre surprinderea generală, pe 17 decembrie 2014, de către actualul președinte american Barack Obama și omologul său cubanez Raul Castro. De altfel, președintele american Barack Obama a și efectuat o vizită oficială în Cuba, în luna martie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?