Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Facilități pentru investitori străini

8 dec. 2016,, 09:15   Economie
2839 2
Добросовестным инвесторам облегчат получение гражданства РМ
Foto: basarabia.md

Investitorii străini cu o reputație financiară bună, care nu sînt cercetați de către organele de drept din țările de origine, vor putea să obțină cetățenia Moldovei după o procedură simplificată.


Proiectul de lege privind introducerea unor modificări la Legea cu privire la cetățenie și legislația conexă a fost adoptat ieri, 7 decembrie, la ședință Guvernului, relatează NOI.md.

Pentru a corespunde rigorilor procedurii de obținere a cetățeniei Moldovei în regim simplificat, solicitanții trebuie să aibă o reputație financiară bună, încît să convingă autoritățile de intențiile de a efectua investiții pe termen lung în economia Moldovei și că nu sînt în conflict cu legea țării de origine. După cum a menționat la prezentarea proiectului ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, un antreprenor interesat de obținerea cetățeniei Republicii Moldova trebuie să prezinte dovezi că pe parcursul a peste 60 de luni (cinci ani) a investit în una din direcțiile economiei țării noastre, declarate strategice de către Guvern.

O atenție deosebită se prevede să se dea evaluării riscurilor naționale de securitate care pot apărea după adoptarea acestei hotărîri. Cebotari a spus că mecanismul de evaluare va fi elaborat suplimentar de către Guvern, după care aceasta va fi introdus pe ordinea de zi spre examinare. De asemenea, se propune să se actualizeze lista direcțiilor strategice de investiții economice, care vor fi considerate prioritare la acordarea cetățeniei antreprenorilor străini în regim simplificat.

Anterior, deputatul din partea Partidului Socialiștilor Vasile Bolea a lansat o inițiativă privind acordarea cetățeniei moldovenești cetățenilor străini care sînt dispuși să depună la bancă cel puţin 1 milion de euro, sumă pe care nu o vor putea retrage timp de trei ani. În afară de consultări publice, inițiativa în cauză nu s-a bucurat de sprijinul autorităților.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?