Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Filip prezintă detalii despre desființarea cîtorva ministere

5 dec. 2016,, 15:00   Politică
6760 4

Foto: gov.md

Premierul Pavel Filip confirmă că alianța de guvernare planifică să reducă numărul de ministere pînă la nouă și prin aceasta să diminueze numărul funcționarilor publici salarizați de stat, comunică NOI.md.


Șeful executivului a precizat că scopul acestei reforme este de a spori eficacitatea instituțiilor de stat, capacitatea lor de intervenție și de generator al dezvoltării.

„Guvernul urmează să fie după reformă mai suplu, cu mai puține ministere. Fondul de salarizare va rămîne același, pe cînd numărul funcționarilor se va reduce. Deci vom oferi salarii mai mari pentru funcționari. Deja, cu un guvern reformat vom putea să implementăm reforma administrativ-teritorială în Moldova. Doar așa putem ieși din acest cerc vicios. Această reformă presupune și modificări la capitolul competențe, unde trebuie să se afle întreprinderile de stat – în subordinea ministerelor sau nu”, a explicat Filip.

Premierul a remarcat că ministerele ar trebui să se ocupe exclusiv de elaborarea politicilor în diverse domenii, iar dezvoltarea economică să fie prioritatea altor instituții, cum sînt agențiile, structurile cu funcții de control. Potrivit lui Filip, la ora actuală instituțiile de stat nu și-au demonstrat eficacitatea.

„Am făcut o constatare tristă – instituțiile noastre sînt slabe. Cînd vorbim de capacitatea unei instituții, dacă e slabă, înseamnă că funcționarii nu dețin tocmai cele mai înalte competențe. Dar, luînd în considerație nivelul de salarizare, de aici rezultă și competențele. La noi s-a întîmplat un lucru firesc – foarte mulți oameni profesioniști au plecat fie în domeniul privat, fie peste hotare. În administrațiile publice au rămas să lucreze mulți entuziaști sau cei care nu au putut să-și găsească de lucru în altă parte”, a conchis Pavel Filip.

Premierul a explicat că această reformă este încă în desfășurare, urmînd să se decidă ce ministere anume vor fi lichidate.
Acesta a mai subliniat că un prim-pas în reforma optimizării structurii guvernamentale l-a constituit aprobarea reformei Cancelariei de Stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?