Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Statul Islamic plănuiește noi atentate în Europa, avertizează Europol

2 dec. 2016,, 12:50   Externe
2137 1
Statul Islamic plănuiește noi atentate în Europa, avertizează Europol
Foto: libertatea.ro

Statul Islamic plănuiește noi atentate în Europa, a avertizat Europol, într-un raport.


Potrivit oficiului european de poliție, înfrîngerile din Irak și Siria, precum și numărul de combatanți care revin în țările de origine au sporit riscul unor atacuri în țările occidentale, relatează DPA.

În acest raport se arată că gruparea teroristă ar pune la punct noi tactici pentru comiterea de atacuri în Occident, iar experții sînt de părere că Franța este cea mai evidentă țintă. Alte țări, precum Belgia, Olanda, Marea Britanie și Germania, se confruntă și ele cu riscul unor atacuri sîngeroase.

Atentatele ar putea fi comise de grupări afiliate Statului Islamic sau de lupi singuratici, cum au fost numiți cei care acționează pe cont propriu. În acest atacuri ar putea fi folosiți explozibili, arme automate, cuțite, topoare, macete sau mașini. Experții în terorism mai cred că probabilitatea unor atacuri cu mașină-capcană este mare.

“Dispozitive de fabricație artizanală, explozive militare sau (dispozitive) cumpărate din comerț (și amplasate) în mașini-capcană”, așa cum s-a întîmplat în Siria sau în Irak, “nu au fost încă folosite de Statul Islamic în Europa”, se menționează în raport.

“Ținînd cont de faptul că modul de operare folosit în Orientul Mijlociu tinde să fie copiat de teroriști în Europa, ne putem imagina că gruparea Statul Islamic va recurge la ele la un moment dat”, mai arată documentul.

Pînă în prezent, nicio mașină-capcană nu a fost folosită pe continentul european, însă Europol amintește că gruparea teroristă vinovată de atacurile din Paris și Bruxelles luase în calcul un astfel de atac, dar și-a schimbat planurile odată cu intervenția poliției.

Mai mult de atît, ipoteza pare să fie susținută de faptul că o mașină în care se aflau mai multe butelii cu gaz au fost găsită în septembrie, în apropiere de catedrala Notre-Dame din Paris.

Totodată, există riscul ca refugiați din Siria să fie recrutați și radicalizați și este la fel de probabil ca luptătorii grupării Statul Islamic să se infiltreze în căminele refugiaților, se mai menționează în raport. Gruparea teroristă are totodată interesul să exploateze actuala criză a refugiaților cu care se confruntă Europa, prin polarizarea cetățenilor și incitarea lor împotriva refugiaților, se mai menționează în raport.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?