Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Timofti dezvăluie cu ce provocări s-a confruntat

18 noi. 2016,, 11:05   Politică
3555 9

Timofti dezvăluie cu ce provocări s-a confruntat pe parcursul mandatului
Foto : noi.md

În contextul prezentării bilanțului activității sale, președintele Nicolae Timofti a vorbit și despre provocările cu care s-a confruntat pe parcursul mandatului, comunică NOI.md.


Acesta a remarcat că securitatea statului, deopotrivă cu credibilitatea instituțiilor de drept, au fost afectate dramatic de frauda de proporții din sistemul bancar. Potrivit lui, deși a încercat încă în vara anului 2012 să adopte măsuri în vederea stopării dezastrului din sistemul bancar, instituțiile de resort au rămas inerte la recomandările sale.

„Această pagină rușinoasă nu pot s-o omit, oricît de jenant ar fi pentru un președinte. S-a produs sub mandatul meu, chiar dacă Consiliul Suprem de Securitate, sub egida șefului statului, încă în vara lui 2012 și ulterior avertiza conducerea Băncii Naționale, Guvernul, Procuratura, dar și în particular, despre adevărata stare de lucruri din sistemul bancar și recomanda organizarea unui audit extern. Hotărîrile Consiliului Suprem de Securitate nu au însă caracter de obligativitate. Astfel, instituțiile de resort au rămas inerte la recomandările noastre, iar criza s-a aprofundat”, a explicat Timofti.

Alte provocări care au marcat mandatul de președinte al lui Nicolae Timofti se referă la embargoul instituit de Federația Rusă și criza din Ucraina. „A trebuit să facem față embargoului impus de Federația Rusă, să ne menținem în fața unor riscuri mari în contextul crizelor din regiune, mă refer la vecinii noștri – Ucraina, dar și multiplelor provocări de pe continentul european. Toate aceste circumstanțe, direct sau indirect, au avut impact asupra dinamicii implementării agendei de reforme, dar și asupra stării de spirit din societate”, a adăugat Timofti.

Șeful statului și-a exprimat speranța că în perioada următoare nu vor fi afectate bunele relații cu vecinii noștri – România și Ucraina. În ceea ce privește relația cu Federația Rusă, Nicolae Timofti a remarcat că acestea trebuie să se bazeze pe încredere și respect reciproc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?