X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Audierile privind mormintele militare au ridicat o mulțime de probleme

17 noi. 2016,, 18:00   Societate
2784 1
Слушания по воинским захоронениям подняли ворох проблем
Foto: noi.md

Audierile publice pe marginea proiectului de lege „Cu privire la mormintele și monumentele militare” s-au bucurat de atenția sporită din partea deputaților, diplomaților și personalităților publice.


Părțile au menționat importanța păstrării memoriei ostașilor care și-au dat viața pentru Patrie, precum și pe cea a îmbunătățirii metodelor de educație patriotică, relatează NOI.md.

Audierile au avut loc în cadrul ședinței Comisiei parlamentare cultură, educație, știință, tineret, sport și mass-media, cu participarea asociațiilor obștești ce desfășoară activități de eternizare a memoriei ostașilor căzuți pe teritoriul Republicii Moldova, precum și a reprezentanților corpului diplomatic din Rusia și România.
Deputatul din partea Partidului Socialiștilor (PSRM) Adrian Lebedinschi a menționat importanța soluționării problemei privind finanțarea organizațiilor pentru comemorarea eroilor căzuți în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. El a sugerat ca numai autoritățile locale să fie responsabile pentru finanțarea complexelor memoriale și mormintelor militare, dar să se permită altor structuri interesate să sponsorizeze obiectele de importanță istorico-patriotică.

Deputații și persoanele publice au ridicat problema privind crearea unei agenții, al cărei personal s-ar ocupa de reglementarea tuturor mecanismelor de întreținere a memorialelor și cimitirelor militare în stare bună. Viceministrul Culturii Gheorghe Postică a reamintit despre inițiativa referitoare la crearea Agenției Naționale pentru Cultul Eroilor de pe lîngă Ministerul Apărării. Cu toate acestea, un membru al comisiei parlamentare, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a menționat lipsa de claritate în denumirea propusă și a solicitat revizuirea acesteia. El a fost susținut de alți demnitari publici.

Astfel, șeful Organizației pentru drepturile slavilor „Vece”, Nicolae Guțul, a sugerat ca în denumirea Agenției să fie inclusă sintagma „soldați decedați”. La rîndul său, președintele „Clubului Istoric-Patriotic Rus”, Alexei Petrovici, a subliniat necesitatea specificării originii geografice a soldaților care au luptat în timpul Marelui Războiul pentru Apărarea Patriei pentru libertatea poporului care a locuit pe teritoriul Moldovei contemporane. Totodată, el și-a exprimat speranța că viitoarea agenție va da dovadă de maxima deschidere și transparență în activitatea sa. Potrivit lui, astăzi Ministerul Apărării promovează o politică părtinitoare față de organizațiile de cercetași din Moldova, refuzînd să organizeze activități comune.

Participanții la audierile publice au concluzionat că discuțiile cu privire la problema mormintelor militare ar trebui continuate într-un regim mai intens decît anterior. Ei s-au angajat să transmită comisiei parlamentare de profil propunerile pentru examinare ulterioară către următoarea masă rotundă.

Precizăm că proiectul de lege cu privire la mormintele și monumentele militare a fost introdus în Cancelaria Parlamentului în august curent. Inițiatorii inițiativei legislative au anunțat că prevederile ei vor contribui la îmbunătățirea educației patriotice și conservarea memoriei istorice. Proiectul de lege mai prevede crearea unui cadru juridic care să reglementeze activitățile organizațiilor publice angajate în căutarea și identificarea mormintelor ostașilor care au murit în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?