Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Democrații vor să schimbe sistemul electoral din SUA

16 noi. 2016,, 11:40   Externe
2297 0

Демократы хотят реформиоровать избирательную систему США
Foto: riafan.ru

Colegiul Electoral este un sistem depășit și antidemocratic care nu reflectă societatea modernă, sînt de părere Democrații, care vor să îl desființeze, după victoria neașteptată a lui Donald Trump.


Hillary Clinton ar fi cîștigat cursa pentru Casa Albă după votul popular direct.

O senatoare democrată a depus, marți, un proiect de lege pentru eliminarea Colegiului Electoral prevăzut în Constituția SUA în contextul în care deși Hillary Clinton a obținut mai multe voturi din partea americanilor, Donald Trump a fost ales președinte pe baza voturilor exprimate de electori.

„Acesta este singurul mandat din ţară în care poţi obţine mai multe voturi şi pierde, cu toate acestea, preşedinţia. Colegiul Electoral este un sistem depăşit şi antidemocratic care nu ne reflectă societatea modernă. El trebuie să fie schimbat imediat. Toţi americanii trebuie să aibă garanţia că voturile lor contează", a declarat Barbara Boxer, o senatoare din California.

Prin jocul de puzzle al electorilor, Donald Trump a obţinut cel puţin 290 de mari electori, în timp ce Hillary Clinton a obţinut 232.

Însă democrata a obţinut, în total, cu aproape un milion de sufragii mai mult decît republicanul, deoarece, spre exemplu, în California, scorul mare de la urne - 61% din voturile exprimate - nu i-au adus niciun alt mare elector în plus decît dacă ar fi obţinut 51% din voturi.

Victoria lui Donald Trump a relansat, astfel, critici vechi faţă de acest sistem, prin care se cere instaurarea votului universal direct în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, potrivit News.ro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?