Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Aprecierea dolarului pe pieţele mondiale influențează cursul leului

15 noi. 2016,, 15:40   Economie
3154 1
На курсе молдавского лея отражается тенденция укрепления доллара
Foto: dosug.md

Cursul leului moldovenesc este influenţat de tendinţa de apreciere a dolarului american pe pieţele financiare mondiale, consideră dealerii de pe piață.


Aceștia au menţionat că se atestă un aflux de investiţii de pe pieţele ţărilor în curs de dezvoltare şi transformarea acestora în hîrtii de valoare SUA, în contextul declaraţiilor făcute de noul preşedinte american, Donald Trump.

"Toate acestea se reflectă asupra pieţei valutare a Moldovei, unde, la cursul monedei naţionale de 20,2-20,302MDL:$1 se găsesc tot mai puţini cumpărători pregătiţi psihologic să accepte faptul că valoarea cursului a depăşit pragul de 20 lei", a spus un dealer.

Potrivit lui, deprecierea monedei unice europene în raport cu dolarul american a determinat scăderea considerabilă a ofertei de euro pe piaţă.

"Populaţia nu este pregătită să se despartă de euro la un prag psihologic mai mic de 22,00 MDL:1 euro. De aceea, luni s-a atestat o cerere mare la valuta americană fără numerar, care se vindea pe piaţa interbancară la cursul de 20,06-20,08 MDL:$1. Dar dacă cumpărătorii nu vor fi gata să treacă peste pragul de 20,2-20,3 MDL:$1, atunci posibil că leul se va aprecia pînă la nivelul obişnuit de 19,95-19,98 MDL:$1", presupun experţii.

Caracterizînd comportamentul dealerilor Băncii Naţionale pe piaţa valutară, experţii susţin că "autoritatea de reglementare nu se amestecă în joc".

"Un asemenea curs este convenabil pentru buget, unde încasările cresc din contul accizelor şi taxelor vamale stabilite în valută", spun interlocutorii.

Întrebaţi în ce măsură moneda naţională se poate aprecia în contextul sărbătorilor de iarnă, dealerii au menţionat că, de obicei, oferta de valută în numerar creşte la sfîrşitul anului, dar creşte şi cererea la aceasta din partea agenţilor economici, care îşi încheie rapoartele fiscale în baza "poziţiei valutei", precum şi achită în avans contractele de import pentru noul an.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?