X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Observatorii din CSI, despre legalitatea turului al doilea de scrutin

14 noi. 2016,, 12:15   Politică
3433 1
Наблюдатели от СНГ – о легитимности второго тура выборов
Foto: sb.by

Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale s-a desfăşurat fără încălcări serioase, iar munca observatorilor din CSI s-a realizat fără impedimente.


Comisia Electorală Centrală (CEC), de asemenea, a ţinut cont de unele carenţe din primul tur şi le-a înlăturat pînă la 13 noiembrie. Acest lucru a fost menționat astăzi, 14 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Aleksei Sergheev, secretarul general al Adunării Interparlamentare (AIP), şeful misiunii observatorilor din CSI la alegerile prezidenţiale, citat de NOI.md.

Alegerile preşedintelui nu au încălcat prevederile Constituţiei Moldovei, Codul electoral şi s-au desfăşurat în mod corect. „Noi am atenţionat CEC în legătură cu o serie de încălcări. Observatorii noştri au remarcat inclusiv interesul mare al cetăţenilor Moldovei care au votat peste hotare. În cinci ţări secţiile au fost închise pînă la finalizarea votării. Cauza a fost numărul insuficient de buletine. În particular, aceasta s-a produs în două secţii de vot din Moscova. Oamenii au stat mult timp la rînd şi, pe neaşteptate, au fost puşi în faţa faptului că votarea s-a finalizat înainte de termen. Este o situaţie neplăcută, dar aceasta este o încălcare minoră”, a declarat Aleksei Sergheev.

„Observatorii au adresat CEC-ului încă cîteva observaţii, care, după părerea noastră, nu au influenţat substanțial mersul alegerilor. Trebuie menţionat, de asemenea, că observatorii din CSI, pe parcursul campaniei preelectorale şi între două tururi, au muncit fără impedimente. Ni s-a acordat acces total la informaţie. Noi am urmărit agitaţia candidaţilor în mass-media, am îndemnat CEC-ul să acorde atenţie unor anumite momente şi permanent ne-am aflat în contact susţinut cu organizatorii alegerilor”, a specificat şeful misiunii observatorilor AIP a CSI.

Aleksei Sergheev a salutat, de asemenea, paşii întreprinşi de CEC în pauza dintre ambele tururi de alegeri. „După cum ştiţi, conform deciziei CEC, tirajul buletinelor a fost majorat cu 33 de mii de exemplare. Ele au fost direcţionate spre secţiile de vot de peste hotare din 10 state, precum şi a fost majorat numărul lor, pentru ca mai mulţi locuitori ai Transnistriei să poată participa la vot. Noi calificăm drept pozitive aceste acţiuni ale CEC-ului, deoarece, după primul tur, am atenţionat de nenumărate ori autorităţile şi mass-media în legătură cu numărul insuficient de secţii peste hotare şi în teritoriile unde votează locuitorii din stînga Nistrului. Deşi în Codul electoral se prevede că în turul doi numărul de secţii nu trebuie să fie mai mare decît în primul tur, CEC a făcut tot posibilul ca la alegeri să aibă acces un număr mai mare de votanţi”, a conchis el.

Precizăm că turul al doilea ale alegerilor prezidenţiale a avut loc ieri, 13 noiembrie. La funcţia de şef al statului au candidat două persoane – liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), Igor Dodon, şi preşedintele “PAS” (Partidul “Acţiune şi Solidaritate”), Maia Sandu. După procesarea a 99,9% din procesele verbale ale comisiilor electorale locale, Igor Dodon a acumulat 52,29% din voturi, Maia Sandu – 47,71%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?