X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Condiții proaste la Penitenciarul nr. 13, constatate de CtEDO

9 noi. 2016,, 13:10   Societate
2548 0

Foto: timpul.md

Pînă în prezent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat la Penitenciarul nr. 13, în peste 15 cauze, condiții nesatisfăcătoare de detenție.


Printre cele mai grave încălcări se numără suprapopularea, condițiile insalubre, insuficiența și calitatea foarte proastă a hranei servite deținuților, informează NOI.md.

Totodată, a fost constatată prezența murdăriei, lipsa paturilor, prezența rozătoarelor, lipsa ventilației corespunzătoare și a accesului la lumina zilei, insuficiența și calitatea proastă a hranei servite în grupul de cauze „Ciorap”, care include 14 hotărîri.

Le fel, în Moldova instanțele de judecată sau oricare alt organ administrativ care examinează o plîngere nu este în drept să dispună îmbunătățirea imediată a condițiilor de detenție a unei persoane, îmbunătățire care depinde de alocarea resurselor de la bugetul de stat.

În 2013, Guvernul Moldovei a prezentat Planul de acțiuni pentru executarea hotărîrilor în grupul de cauze „Becciev”, „Ciorap” și „Paladi”. Acest plan prevedea îmbunătățirea legislației în domeniul sistemului penitenciar și a condițiilor de detenție, sporirea finanțării, revizuirea modului și practicilor extinse în procesul de aplicare a măsurilor de arest preventiv pentru a reduce numărul persoanelor arestate, precum și introducerea unei căi eficiente de recurs pentru condițiile proaste de detenție.

Pînă la ora actuală au fost aplicate doar cîteva măsuri, care au un efect nesemnificativ. Contrar anului 2013, suma alocațiilor pentru hrana deținuților a scăzut, în timp ce numărul celor plasați în penitenciare a crescut.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a solicitat autorităților moldovenești să construiască un nou penitenciar la Chișinău care să înlocuiască Penitenciarul nr. 13. Însă pînă la finalizarea construcției să se ia măsurile necesare pentru reducerea suprapopulării în Penitenciarul nr. 13; să se mărească substanțial fondurile alocate pentru hrana deținuților și să se introducă un remediu intern restaurator și compensator eficient pentru detenția în condiții proaste.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?