X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Șapte posturi tv au fost AMENDATE. Ce încălcări au comis

28 oct. 2016,, 15:11   Societate
2452 2

Șapte posturi tv au fost AMENDATE. Ce încălcări au comis
Foto : media-az.md

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aplicat, în ședința din 28 octombrie, amendă maximă, de 5400 de lei, pentru șapte posturi de televiziune, care au încălcat prevederile articolului 7 (alin. (2), (3) și 4 lit. c) al Codul audiovizualului.


Încălcările au fost constatate în cadrul monitorizărilor efectuate de instituția de reglementare în audiovizual în perioada 10 - 16 octombrie 2016, rezultatele cărora au fost expuse în cel de-al doilea raport de monitorizare a mass-media în campania electorală, prezentat în aceeași ședință.

Posturile sancționate sînt Prime, Canal2, Canal3, Publika TV, Jurnal TV, Accent TV și NTV Moldova. Raportul a arătat că acești radiodifuzori au continuat să favorizeze anumiți candidați elecorali.

Posturile „Realitatea TV”, „RTR Moldova” „N4” şi „PRO TV” au fost sancționate cu avertizare publică. Acestea au înregistrat mici derogări de la legislație, cauzate, potrivit membrilor CCA, mai mult de unele evenimente politice în care au fost implicați candidații electorali.

În opinia membrului CCA, Nicolae Damaschin, rezultatele monitorizărilor efectuate de CCA nu diferă de cele din rapoartele societății civile și ale instituțiilor internaționale. Damaschin a regretat faptul că CCA nu poate să aplice sancțiuni în funcție de gravitatea încălcărilor și a propus “aplicarea sancțiunii maxime”.

Membra CCA, Olga Guțuțui, a precizat că nu toate posturile de televiziune organizează dezbateri electorale, chiar dacă și-au luat acest angajament înainte de începerea campaniei electorale, și a solicitat posturilor tv cu acoperire națională să prezinte rapoarte în acest sens. „Am auzit că unele posturi difuzează dezbateri electorale la ora 6.00 dimineața, sîmbătă și duminică. Cine le privește?”, s-a întrebat Guțuțui.

Precizăm că, posturile tv care s-au ales acum cu amenzi maxime au primit avertizări publice pentru încălcări similare în ședința din 16 octombrie curent, cînd a fost lansat primul raport de monitorizare al CCA, dar nu au ținut cont de aceste sancțiuni.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Independente (API) au criticat, într-o declarație comună făcută recent, faptul că CCA monitorizează strict doar campania electorală și că prezintă un raport la zece zile, ceea ce, potrivit liderilor celor două organizații, denotă că CCA “se autoexclude de la procesul de reglementare propriu-zisă în audiovizualul din R. Moldova”. CJI și API au solicitat ca instituția de reglementare în audiovizual să monitorizeze radiodifuzorii în campania electorală “cel puțin, săptămînal şi să aplice sancţiuni”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?