X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Experţii reacţionează diferit la decizia lui Marian Lupu

27 oct. 2016,, 08:15   Politică
10124 8
Неоднозначная реакция экспертов на решение Лупу
Foto: noi.md

Experţii reacţionează diferit la decizia candidatului PDM, Marian Lupu, de a se retrage din cursa electorală în favoarea candidatului opoziţiei de dreapta, Maia Sandu.


Fostul reprezentant al Moldovei la ONU Alexei Tulbure consideră că "aceasta este o recunoaştere publică a candidatului guvernării că nu poate ajunge în turul doi".

"Nimeni nu le-a cerut aşa-numita "susţinere" şi în nici un caz nu trebuie acceptată. Ajutorul din partea mafiei doar va înrăutăţi şansele Maiei Sandu în turul doi, în care cu siguranţă va ajunge", susţine expertul.

Colaboratorul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Nicolae Ţveatcov, a calificat cele întîmplate drept "Planul B" al Partidului Democrat.

"Ei înţeleg că au devenit prizonieri ai jocurilor geopolitice. Rolul lor în acest joc nu este deloc unul de invidiat", consideră expertul.

Activistul Platformei DA, avocatul Stanislav Pavlovschi consideră că "această manevră a PDM ar putea crea o situaţie în care Igor Dodon ar putea ajunge chiar din primul tur".

"Susţinerea lui Lupu şi a lui Plahotniuc nu este cel mai bun argument pentru alegătorul moldovean", a spus el, menţionînd că Sandu trebuie să se distanţeze de la asemenea ofrande.

Doctorul în istorie Ruslan Şevcenco a spus că ceea ce s-a întîmplat nu este "un gest de disperare" al PDM, pentru că sondajele de opinie au arătat că Lupu şi Sandu aveau cam aceleaşi rezultate.



"Altceva este aici. În spatele lui Lupu şi Sandu se află acelaşi Partid Democratic din SUA. "Împuternicitului" său pentru Moldova, Vlad Plahotniuc, i s-a recomandat să retragă candidatura partidului său pentru a nu risipi electoratul de dreapta şi pentru a învinge poate chiar din primul tur. Dacă nu va obţine victoria din primul tur, aceasta va fi garantată în al doilea tur, căci aici vor fi implicate deja resursele administrative ale PDM", consideră politologul.

El susţine că "pentru prima dată electoratul PDM va vota pentru acelaşi candidat ca şi electoratul Platformei DA".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?