X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Calmîc a comentat eventuala creștere a tarifelor la energia electrică

26 oct. 2016,, 14:30   Economie
4429 2
Калмык прокомментировал возможный рост тарифов на электроэнергию
Foto: korrespondent.net

Viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Octavian Calmîc, a declarat că, deocamdată, este dificil de spus dacă în 2017 va fi majorat tariful la energie electrică pentru consumatorii finali și chiar și în cazul unei eventuale creșteri aceasta va fi neînsemnată, relatează NOI.md.


Luînd cuvîntul în cadrul unei emisiuni de pe postul public M1, șeful Ministerului Economiei a declarat că ajustarea tarifelor va depinde în mare măsură de rezultatele activității companiilor de distribuție a energiei electrice în 2016, în baza noilor tarife, precum și de prețul de achiziție al energiei electrice în anul viitor.

Totodată, Octavian Calmîc a declarat că Ministerul Economiei va depune toate eforturile pentru a obține în anul următor, în cadrul negocierilor cu furnizorii de energie electrică un preț cît mai mic posibil și a compensa la maxim pierderile, acumulate anterior de către întreprinderile de distribuție a energiei electrice din țară din cauza funcționării în baza acelorași tarife care nu au acoperit toate cheltuielile pentru achiziționarea de energie electrică după deprecierea considerabilă a leului.

Șeful Ministerului Economiei a reamintit că în Moldova tarifele la energia electrică nu au fost revizuite din anul 2012 și în această perioadă s-au acumulat sume mari de abateri financiare negative. Potrivit lui, atunci cînd compania pur și simplu nu a mai putut să suporte aceste costuri, s-a creat o situație critică.

În urma negocierilor părțile au convenit că abaterile financiare negative vor fi compensate în următorii 4 ani, datorită includerii treptate a acestora în tarif, precum și din contul activității rețelelor de distribuție a energiei electrice și a economisirii pe baza prețului de achiziție al energiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?