X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

ONG -urile sînt îngrijorate de condiţiile de acces la informaţii de interes public

26 oct. 2016,, 08:45   Societate
1849 0
NGO обеспокоены ограничением доступа к публичной информации
Foto: pan.md

Organizaţiile neguvernamentale (ONG) şi redacţiile instituţiilor mass-media sînt îngrijorate de înrăutăţirea condiţiilor de acces la informaţia de interes public şi protestează împotriva restricţiilor accesului presei în instanţele de judecată.


Despre aceasta se menţionează în declaraţia ONG-urilor, care consideră că Regulamentului privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti, adoptat de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), încalcă atît drepturile mass-media de a reflecta procesele de judecată, cît şi drepturile justiţiabililor la un proces de judecată corect.

Organizaţiile şi redacţiile semnatare cer CSM să anuleze propria decizie de aprobare a Regulamentului privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti şi să iniţieze discuţii la această temă cu participarea jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă relevante pentru sectorul judiciar. De asemenea, ei solicită implicarea Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova şi a reprezentanţelor diplomatice din alte ţări care oferă finanţare pentru reformarea sistemului judiciar din ţară.

Declaraţia a fost semnată de către Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Ziarul de Gardă, Centrul "Acces-info", Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Electronice, Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova.

Anterior, jurnaliştii şi organizaţiile neguvernamentale au reclamat interpretarea şi aplicarea incorectă a prevederilor Convenţiei Europene pentru protecţia persoanelor referitor la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, majorarea nejustificată a taxelor de stat pentru accesul la datele Întreprinderii de Stat "Registru", restricţionarea accesului la date relevante privind finanţatorii campaniilor electorale în perioada alegerilor prezidenţiale 2016.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?