X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Lupu, față-n față cu Dodon

22 oct. 2016,, 09:30   Politică
4632 9

Foto: actualitati.md

Președintele PD, Marian Lupu, a dat curs provocării lansate recent de socialistul Igor Dodon, participând la o primă dezbatere electorală la postul de televiziune RTR. Concurenții au discutat pe teme economice, geopolitice, dar și pe marginea subiectelor legate de Transnistria.


Igor Dodon a declarat că va merge pe calea federalizării, chiar dacă sunt mai multe critici în acest sens.

La rândul său, Marian Lupu a declarat tema privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, categoric, nu poate fi pusă în discuție. Referindu-se la planul lui Igor Dodon privind federalizarea, Lupu a declarat: "Acest proiect este foarte periculos. Nu voi face niciun compromis în privinţa suveranităţii, integrităţii teritoriale şi unităţii Republicii Moldova. Sunt tendinţe, declaraţii şi intenţii serioase în acest sens. Accept negocieri în formatul 5+2, dialog și ideea acordării autonomiei speciale, dar nicidecum federalizarea!".

Cum și era de așteptat, vectorul extern a fost o altă teme de confruntare între cei doi candidați. Lupu a insistat pe necesitatea continuării parcursului european al țării, în timp ce Igor Dodon a declarat că, dacă va ajunge președinte, va întrerpinde prima vizită la Moscova și va opta pentru orientarea Republicii Moldova spre Est.

Marian Lupu a replicat: creșterea economică a Republicii Moldova poate fi înregistrată doar prin implementarea Acordului de Asociere. El a dat exemplul investițiilor străine, care, cel puțin în industrie, vin preponderent din Occident. "Anume în ultimii ani au fost create parcuri industriale, zone economice libere, mii de locuri de muncă. În 25 de ani nu vom găsi, practic, niciun exemplu serios de investiții care ar fi creat mii de locuri de muncă și care să fi venit din altă parte decât din Europa", a declarat Lupu.

Dodon nu a fost de acord cu această afirmație. Atunci Lupu i-a cerut să dea exemple de investiții serioase în domeniul industriei venite din Est. Referindu-se la primele decrete pe care le vor semna cei doi candidaţi - dacă vor ajunge în funcţia de şef al statului -, Igor Dodon a reiterat că va semna un document privind interzicerea unioniştilor şi interzicerea Istoriei Românilor, chiar dacă a recunoscut că şeful statului nu are asemenea prerogative.

Marian Lupu a menţionat că, ajungând în fotoliul de președinte, în primul rând va semna şi promulga cele mai stringente acte, după care va crea o comisie internaţională care va monitoriza procesul de reformare a Justiţiei.

Aceasta a fost prima emisiune de dezbateri la care au participat Marian Lupu şi Igor Dodon, consideraţi printre favoriţii aceste curse electorale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?