X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul va plăti din nou pentru condiţii de detenţie neadecvate

21 oct. 2016,, 12:15   Societate
2335 0
За ненадлежащие условия задержания граждан выплачены компенсации
Foto: esp.md

Guvernul Moldovei a evitat sancţiunile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi s-a obligat să achite pentru trei cetăţeni cîte 3 mii de euro drept prejudicii morale pentru condiţii neadecvate de detenţie şi absenţa unei căi eficiente de atac în dreptul intern.


Membrul Asociației „Juriştii pentru Drepturile Omului”, avocatul Vitalie Zama a comunicat că reclamanţii Veaceslav Murzacov, Timofei Sutac şi Vladimir Aga s-au plîns la Curtea de la Strasbourg în temeiul articolelor 3 şi 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Curtea a acceptat examinarea cererii şi a informat Guvernul despre aceasta.

„Guvernul a recunoscut încălcările şi s-a obligat să achite fiecărui reclamant suma de 3 mii de euro pentru repararea prejudiciului moral, precum şi costuri şi cheltuieli, şi a solicitat Curţii să radieze cererea de pe lista cazurilor", a spus el.

De asemenea, la CEDO s-au adresat şi soţii Leonid şi Ana Nicolschi, care au comunicat că fiul lor a decedat în urma maltratării în timp ce se afla în arest.

În 2006, tînărul a refuzat să se prezinte la sectorul de poliţie, fapt pentru care a fost reţinut pentru 72 de ore. În timp ce se afla în arest, el a început să se simtă rău şi să aibă o stare de delir. El a fost internat la spitalul de psihiatrie, unde au fost constatate mai multe boli cronice. A fost chemat şi un medic de la Spitalul de Urgenţă, însă, în pofida eforturilor depuse de medici, tînărul a murit la spital.

„Experţii nu au constatat urme de vînătăi şi CEDO a radiat cererea de pe rol, deoarece nu a primit dovezi concludente de maltratare. Curtea a notat că fiul reclamantului nu se mai afla în detenţie la momentul decesului. De asemenea, ea a constatat că reclamantul a avut posibilitatea de a iniţia proceduri civile în ceea ce priveşte acţiunile medicilor de la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi şi că reclamantul nu a făcut acest lucru. În aceste condiţii, nu se poate concluziona că statul nu şi-a îndeplinit obligaţiile sale pozitive în ceea ce priveşte acest aspect”, a spus avocatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?