Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Micii transportatori de pasageri, ”terorizați” de vameși (VIDEO)

19 oct. 2016,, 15:10   Societate
4912 1

Foto: autoblog.md

Micii transportatori de pasageri și colete susțin că zilnic sînt hărțuiți de vameși prin intermediul controalelor ilegale.


Din acest motiv, ei amenință autoritățile cu proteste masive, informează NOI.md.

„Zilnic sîntem «terorizați» prin aplicarea amenzilor, ridicarea plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare. Vameșii dau buzna în autoturismele personale și trec la amenințări la adresa pasagerilor, acordîndu-le un șir de întrebări. Sîntem nevoiți să stăm sistați în punctele vamale ore în șir”, astfel descrie transportatorul Iurie Tesa situația actuală creată în rîndul micilor transportatori de pasageri și colete.

Potrivit lui, acum două săptămîni reprezentanții acestei sfere au ieșit la proteste și au semnat o petiție prin care cer modificarea cadrului legal privind transportarea de pasageri și colete, astfel încît să poată activa legal, cu achitări de taxe și impozite în bugetul statului.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) a anunțat că va fi creat un grup de lucru, iar în cadrul unei ședințe se vor întruni cu toții și vor încerca să rezolve problema creată, lucru care nici pînă azi nu a avut loc. „Declaram cu toată responsabilitatea că nu ne eschivăm de la plăți, vrem doar să achităm legal, pentru ca mai tîrziu să primim și noi o pensie și să avem un trai decent”, a afirmat Iurie Tesa.

Sursa citată a menționat că micii șoferi de pasageri și colete sînt nevoiți să mituiască vameșii cu sume impunătoare pentru a le permite trecerea mai departe. Șoferii au cerut MTID-ului încetarea controalelor ilegale din punctele vamale pe perioada în care va fi examinată problema și se va găsi o soluție legală, însă nici aici nu au fost auziți: „Ieri seara au fost stopați opt șoferi în vama de la Leușeni, le-au fost aplicate amenzi de cîte două mii de lei, ridicate plăcuțele și certificatul de înmatriculare pe o perioadă de o lună de zile. Nu înțelegem unde vor să ajungă autoritățile. Cerem să fie oprite aceste fărădelegi!”.

Mai mult, micii transportatori de pasageri și colete au venit cu inițiativa de a crea o asociație care să-i reprezinte, să țină evidența numărului total de șoferi, achitării taxelor la stat și care urmează să colaboreze cu instituțiile de resort. La fel, asociația urmează să înainteze anumite criterii în baza cărora să se poată efectua modificări în legislație.

Micii transportatori de pasageri și colete spun că se confruntă din 2014 cu această situație neplăcută, iar în obținerea unei licențe de activitate li se refuză din motiv că autoturismele de care dispun nu se încadrează în rîndul celor ce pot lucra în mod legal.

Din aceste motive, micii transportatori de pasageri și colete anunță organizarea unui protest masiv pe 25 octombrie la podul din sectorul Telecentru al capitalei.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?