X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Starea depozitelor de deșeuri din Moldova, evaluată de specialiști

14 oct. 2016,, 10:30   Societate
3350 1
Специалисты оценят состояние хранилищ отходов в Молдове
Foto: noi.md

Specialiştii români vor ajuta Ministerul Mediului al Republicii Moldova să evalueze starea depozitelor de deşeuri din RM şi influenţa acestora asupra mediului înconjurător.


Surse din cadrul Ministerul Mediului au relatat că experţii din cadrul Institutului Național de Cercetări Aerospațiale (INCAS) „Elie Carafoli” din România, împreună cu colegii moldoveni, au realizat o misiune de cercetare a depozitelor de deşeuri din localităţile Ţînţăreni şi Bubuieci, precum şi a unei porţiuni de pădure de lîngă localitatea Rădeni. Investigaţiile efectuate sub formă de scanări şi fixări fotografice, inclusiv cu prelevarea probelor de aer, au avut drept scop stabilirea compoziţiei chimice a aerului în zona evaluată. Datele şi probele din teren colectate vor fi procesate în laboratorul mobil al INCAS. Prin utilizarea softurilor şi programelor specializate, specialiştii vor determina parametrii şi gradul de poluare a zonelor cercetate pe dimensiunile apă, aer, sol.

„Informaţiile colectate în urma cercetărilor vor permite efectuarea unei comparaţii în timp real a schimbărilor survenite, pentru a înţelege natura factorilor care le-au cauzat", au menţionat ecologiştii.

La acţiune a participat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, care a apreciat înalt suportul acordat şi iniţiativa experţilor de la INCAS de a se implica în acest proiect-pilot de cercetare şi şi-a exprimat speranţa pentru o colaborare de succes în viitor la realizarea de studii şi cercetări şi pentru alte obiective şi zone de importanţă naţională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?