Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4037

Expert: Viitorul președinte va fi un centru de putere

12 oct. 2016,, 15:26   Politică
2762 2
Foto: noi.md

Miza alegerilor prezidențiale din 30 octombrie este revenirea în politică a unei figuri importante, capabile să influențeze mersul lucrurilor în țară.


Opinia aparține analistului politic Leonid Litra, cercetător principal la Institutul de Politică Mondială de la Kiev, și a fost exprimată într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de NOI.md.

„Este un scrutin foarte important, pentru că reintroduce în circuitul politic o figură importantă, care este cea de preşedinte. Pentru că de la preşedinţia domnului Voronin pînă acum, am avut un preşedinte mai degrabă simbolic, care nu era capabil să influenţeze situaţia politică într-un mod deosebit. De aceea, cred că miza acestor alegeri este revenirea în politica din Republica Moldova a unei figuri importante, care va fi un centru de putere în viitorii patru ani”, a menționat analistul.

Una dintre problemele care necesită intervenția promptă a viitorului președinte, susține Litra, se referă la dosarul fraudelor bancare și decizia privind rambursarea banilor furați din contul cetățenilor. „Cred că preşedintele ar putea pune anumite puncte pe i în acest dosar, dacă va dori, instituţional vorbind. Dar politic va fi o figură puternică care ar putea găsi sprijin în societate, dacă va dori să revizuiască anumite chestii”, a comentat Litra.

Întrebat de ce unii candidați vor să cîştige scrutinul mizînd pe vectorul politicii externe, estic sau vestic, analistul politic a remarcat că acesta continuă să fie un subiect de actualitate pentru societatea moldovenească.

„Eu bănuiesc că mulţi dintre cei care pretind la postul de preşedinte o fac anume din cauză că este un subiect foarte discutat în societate. Cam fiecare al doilea alegător are în meniul său un element important, cum este politica externă, toţi vor ca viitorul preşedinte să fie foarte explicit în ceea ce ar urmări în termeni de politică externă”, a comentat Leonid Litra.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?