X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni va fi restaurată (FOTO)

12 oct. 2016,, 12:20   Societate
5050 0

Foto : mc.gov.md

Pînă în anul 2020, una dintre cele mai vechi biserici din Moldova va prinde o nouă viață. Este vorba despre Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, care urmează a fi restaurată timp de patru ani, informează NOI.md.


Proiectul de restaurare a bisericii a fost lansat oficial ieri, 11 octombrie. Lucrările de reparație vor fi efectuate în baza unui grant de 150 de mii de dolari, oferit de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a remarcat: „Biserica «Adormirea Maicii Domnului» din Căușeni este un monument unicat în spațiul est-carpatic, acoperit în interior în întregime cu o frescă fenomenal de frumoasă, avînd și această înălțime, care ne face, de fapt, să înțelegem cît este de înaltă pentru cultura și spiritualitatea noastră”.

Ministrul a adăugat că această restaurare, la fel ca și cea a Cetății Soroca, a Hanului Manuc-Bei, înseamnă pentru țară un flux mare de turiști și, prin urmare, venituri la bugetul țării.

Prima etapă de restaurare urmează a fi finalizată în toamna anului viitor. Pînă atunci vor fi efectuate cercetări arheologice ale cimitirului și straturilor culturii din preajma Bisericii. Vor fi finalizate lucrările de proiectare a elementelor de arhitectură bisericească și a sistemului de ventilare/climatizare, sistemului de control umiditate și temperatură, sistemului de iluminare în biserică. Vor fi amenajate rețelele de iluminare exterioară, rețelele de alimentare cu apă și canalizare pluvială și drenaj. La fel, va fi amenajat teritoriul și zidul de incintă, va fi consolidată zidăria bisericii și preconsolidată fresca.

În urma finalizării proiectului de restaurare vor fi create condiții prielnice pentru readucerea în circuitul public și punerea în valoare culturală, educativă, turistică și economică a unui valoros obiect de patrimoniu din Europa de Sud-est. Astfel, biserica va deveni un muzeu veritabil, depășind semnificația sa de simbol, care va deveni un factor cultural omniprezent în cele mai diverse activități locale, naționale, dar și internaționale.





0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?