Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Rogozin: Piața de Est a Moldovei nu este un capriciu

12 oct. 2016,, 08:15   Economie
3149 4
Рогозин: Восточный рынок для Молдовы – это не прихоть
Foto: novostipmr.com

Vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin are toată certitudinea că economia Moldovei trebuie să fie orientată spre piața de est.


Rogozin a menționat despre acest lucru în urma vizitei sale în Moldova. La Chișinău el a avut o întîlnire cu vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul căreia ei au discutat problema semnării unui plan de acțiuni ce vizează dezvoltarea relațiilor economico-comerciale moldo-ruse, transmite NOI.md.

Dmitri Rogozin a accentuat că el contează pe simțul realității, fiindcă, în mod obiectiv, Moldova este cointeresată în dezvoltarea relațiilor sale cu Federația Rusă. Vicepremierul Rusiei, citat de tass.ru, s-a axat pe direcția spre care ar trebui să se orienteze economia Moldovei.

„Îmbunătățirea relațiilor comercial-economice cu Rusia nu este un capriciu al unor politicieni din republică. Toată economia Moldovei depinde în mare parte de piața de est: și anume de piața rusească, de piața eurasiatică”, a concluzionat oficialul.

În cadrul întîlnirii cu colegul său Octavian Calmîc, Rogozin a menționat despre faptul că ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică este preconizată pentru sfîrșitul lunii noiembrie în orașul Soci (anterior fiind planificată să se desfășoare la Moscova – n.red.). Conform înțelegerii ambelor părți, în cadrul acestei ședințe, Moldova și Rusia urmează să semneze un plan de acțiuni privind dezvoltarea relațiilor comercial-economice. Desfășurarea acestui plan, numit și foaie de parcurs, se desfășoară din momentul vizitei anterioare a lui Rogozin, care a avut loc la începutul lunii iulie.

Partea rusă i-a asigurat pe partenerii moldoveni că lichidarea barierelor în relațiile comercial-economice dintre cele două țări poate fi atinsă în condițiile participării Moldovei la regimul liber de comerț, atît cu UE, cît și cu CSI. Totul este prevăzut în proiectul Foii de parcurs, pentru momentul semnării ei de către grupul de experți din ambele părți, care vor efectua toate procedurile de rigoare.

Rogozin și Calmîc sînt copreședinți ai Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică. Ultima ședință a acestei comisii a avut loc la Chișinău la finele anului 2012. Apoi a urmat înrăutățirea relațiilor Moldovei cu Rusia, legate de semnarea de către autoritățile Moldovei a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Dmitri Rogozin s-a aflat într-o vizită de două zile în Moldova și Transnistria în perioada 10-11 octombrie curent. Pe malul stîng al Nistrului, el a avut o întîlnire cu președintele autoproclamatei RMN, Evgheni Șevciuk, dar și cu președintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselski. De asemenea, Rogozin a participat la deschiderea școlii din satul Tașlîc, raionul Grigoriopol, pentru a cărei construcție au fost alocate mijloace conform unei decizii a președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?